Jongeren in Kasserine raken slaags met de oproerpolitie (25 december)
NOS Nieuws

Nederlandse neef Tunesiër die zichzelf in brand stak: 'Hij was het zat'

De ultieme protestactie van Abderrazak Zorgui kwam voor zijn familie als een volslagen verrassing. Afgelopen maandag stak de jonge Tunesiër zichzelf in brand uit onvrede over de armoede in zijn land en het gebrek aan verbetering. Hij stierf in het ziekenhuis.

"Zijn moeder is helemaal in shock, die praat met niemand. Ze kan het niet bevatten", vertelt Zorgui's neef Rochdi Bannani vanuit Tunesië in een gesprek met Nieuws en Co. "Ook zijn broer had geen idee dat hij zoiets zou doen."

Hij typeert zijn neef als een nette, eerlijke jongen. "Het was niet iemand met wie iets aan de hand was. Hij dronk niet, gebruikte geen drugs. Hij deed het omdat hij het zat was."

Hier is sinds de Arabische Lente niets verbeterd. Het is allemaal veel erger geworden.

Rochdi Bannani

Zijn neef werkte als journalist in Kasserine en maakte vaak reportages over arme mensen, zegt Bannani. "Die verhalen bleven hem bij. Hij had een groot hart voor zijn stad en zijn volk. Het deed hem heel veel en hij wilde gewoon een statement maken."

Dat het in het land niet goed gaat, dat was bij Bannani wel bekend. Hij is zelf geboren en getogen in de Schilderswijk in Den Haag, waar het vroeger volgens hem ook niet altijd fijn was, "maar dit is veel erger". "Hier is sinds de Arabische Lente niets verbeterd. Sterker, het is allemaal veel en veel erger geworden."

Schaarste en aanslagen

De werkloosheid en bijkomende armoede zijn, zeker in het Tunesische binnenland, enorm. Ook heerst er schaarste, vertelt Bannani. "Ik kan nu geen drie pakken melk halen. Dat is verboden, je mag er maar één per keer meenemen. Ik neem altijd mijn neefjes mee naar de supermarkt en dan moeten we doen alsof we elkaar niet kennen, echt niet normaal. Als je een gezin hebt, heb je gewoon een probleem."

Daar komt de onzekere veiligheidssituatie nog bij. Bannani vertelt dat terroristen van Islamitische Staat 20 kilometer buiten Kasserine een basis hebben. "Om de twee weken komen ze op motoren de stad in, schieten ze op een paar agenten en zijn ze weer weg. De mensen die hier wonen, moeten er maar mee leven."

Nieuwe protesten

In een filmpje dat Zorgui vlak voor zijn actie op sociale media plaatste, riep hij zijn landgenoten op tot een nieuwe revolutie. De vorige, waarmee de Arabische Lente werd ontketend, begon ook met een zelfverbranding. In december 2010 was het groenteman Mohammed Bouazizi die zichzelf op die manier van het leven beroofde. De betogingen die daarop volgden, leidden tot omverwerping van het regime van dictator Ben Ali.

En inderdaad wordt er nu op verschillende plekken gedemonstreerd. Niet alleen in Kasserine en andere provincieplaatsen, maar ook in de hoofdstad Tunis. Achttien mensen zijn aangehouden nadat protesten uit de hand waren gelopen.

Die demonstraties zullen voorlopig niet voorbij zijn, verwacht Bannani. "Iedereen is het zat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl