Postbezorgers aan het werk
NOS NieuwsAangepast

'Pakketbezorgers veroorzaken onveilige verkeerssituaties'

Pakketbezorgers moeten zich beter aan de verkeersregels houden, zegt Veilig Verkeer Nederland. Volgens de organisatie is die oproep met name nodig omdat vanwege de feestdagen veel meer wordt besteld. Het zou geregeld leiden tot onveilige situaties in woonwijken.

Pakketbezorgers rijden regelmatig te hard en onoplettend binnen 30-kilometerzones, stelt de verkeersveiligheidsorganisatie op zijn site. VVN baseert zijn conclusie op klachten van bewoners; harde cijfers zijn er niet.

Jaarlijks worden er meer dan 400 miljoen pakketten verstuurd en bezorgd in Nederland. En het pakketvervoer neemt al jaren toe, blijkt uit de Post en Pakketmonitor 2017 van de Autoriteit Consument en Markt. Pakketbezorgers werken vaak onder druk van dwingende bezorgtijden ("vandaag nog in huis!"), en onder druk van de eigen portemonnee - veel bezorgers werken als zelfstandige en krijgen per bezorgd pakket betaald.

Misstanden

VVN-directeur Alphons Knuppel: "In drukke straten komen wel veertig bestelbusjes per dag. Als de trend doorzet, is dat over een jaar misschien wel verdubbeld. Als we hier niets aan doen zullen snelheidsovertredingen, foutparkeren en andere misstanden alleen maar toenemen." Knuppel vreest ook dat er doden zullen vallen.

In 2016 waarschuwde de toenmalige directeur van VVN al voor exact hetzelfde. Maar cijfers van ongelukken en overtredingen waarbij pakketbezorgers zijn betrokken, worden niet specifiek bijgehouden. Wel heeft de VVN dit jaar naar eigen zeggen "tien tot twintig meldingen" gehad van bewoners.

PostNL: het gaat juist beter

Pakketbezorgers proberen het aantal 'bezorgbewegingen' terug te dringen. Dat doen zij onder meer met een betere planning en het opzetten van meer afhaalpunten in winkels en zelfs bij mensen thuis.

PostNL is, met 207 miljoen pakketbezorgingen dit jaar, de grootste van Nederland. Het bedrijf zegt, juist door de groeiende pakketmarkt, minder bij mensen in de straat te komen. "We kunnen onze bussen zo optimaal beladen dat we iedere straat maximaal een keer aandoen overdag. Soms komen we 's avonds nog een keer als onderdeel van een andere bezorgronde", zegt woordvoerder Tahira Limon. "Juist doordat de pakketmarkt groter wordt, kunnen bezorgers steeds vaker hun bus parkeren in de straat en lopend met een steekwagen verder."

Veilig en netjes

PostNL draagt zijn bezorgers naar eigen zeggen op veilig en netjes te rijden, en toetst klanttevredenheid met enquêtes - zo'n 5000 per dag. Zowel klachten als complimenten worden teruggekoppeld, zegt Limon. Ze heeft het aantal klachten en ongelukken niet direct paraat en weet ook niet hoe andere koeriers en bezorgdiensten zich gedragen op de weg. "Ik kan niet spreken voor de markt, maar onze bezorgers zijn ons visitekaartje."

Bekijk in deze special van NOS op 3 wat er gebeurt met de pakjes die jij terugstuurt, en wat de gevolgen zijn van jouw bestelgedrag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl