Pakketbezorgers hebben nog recht op honderdduizenden euro's, zegt FNV
Pakketbezorgers lopen tot wel honderden euro's per maand mis, zegt de FNV. Uit onderzoek van de vakbond blijkt dat veel onderaannemers van grote postbedrijven als PostNL, DPD en GLS bij hun uitbetalingen de cao-regels niet naleven. De vakbond heeft tientallen onderaannemers daarom voor honderdduizenden euro's aan nabetalingen opgelegd.
Medewerkers van de FNV bezochten de afgelopen maanden depots van de pakketdiensten en ondervroegen de bezorgers tijdens hun werk. Volgens de vakbond zijn de uitkomsten schokkend. "Werkgevers betalen een te laag loon, maken fouten in de urenberekening en rommelen met toeslagen en vergoedingen. Ook gaat het vaak mis bij vakantietoeslagen, vakantiedagen en atv-dagen", zegt Kirsten Zwakman van de FNV.
Verhalen op postbedrijven
In de pakketbranche zijn veel onderaannemers actief, tussenpersonen die pakketten van de grote postbedrijven laten bezorgen door zzp'ers. In eerste instantie zijn die onderaannemers verantwoordelijk voor een goede loonuitbetaling, maar als zij niet betalen, wil de vakbond het geld bij de postbedrijven gaan halen. Dankzij nieuwe wetgeving is dat ook mogelijk, zegt de FNV.
De Wet Ketenaansprakelijkheid houdt in dat de opdrachtgever uiteindelijk aansprakelijk gesteld kan worden als een onderaannemer niet het cao-loon betaalt. DPD, GLS en PostNL hebben inmiddels een brief daarover ontvangen.
In gesprek
PostNL zegt de signalen niet meteen te herkennen, maar ze wel serieus te nemen. "Als de FNV zegt dat er fouten worden gemaakt, dan moeten we het daarover hebben. We gaan graag met de vakbond in gesprek", zegt een woordvoerder.