Prijsverhogingen in 2019 niet alleen door btw, zeggen ondernemers
Het lage btw-tarief gaat op 1 januari van 6 naar 9 procent. Op boodschappen en consumpties in horecagelegenheden scheelt dat een paar cent. "Producten als een kopje koffie gaan dan van 2 euro naar 2,06", zegt staatssecretaris Snel van Financiën.
Het kabinet rekent op de website voor: "Per 100 euro aan boodschappen 2,83 euro erbij." Maar Snel houdt er rekening mee dat er nog meer bij komt voor de consument. "In het verleden hebben we gezien dat ondernemers gebruik maken van de btw-verhoging om de prijzen te laten stijgen. Ik hoop natuurlijk dat ze dat niet doen. "
De vraag is of die hoop terecht is. Nu al geven ondernemers aan dat zij de btw-verhoging wel degelijk zullen aangrijpen om de prijzen met meer dan 3 procentpunt te verhogen.
Niet voor niets
"Het knippen wordt volgend jaar duurder", zegt Mirjam Jansen van Mirjam's Haarmode in Almere. "Eenvoudige behandelingen gaan met 50 cent of een euro omhoog, de uitgebreidere behandelingen natuurlijk iets meer." Zij verwacht een prijsstijging door te voeren van 5 procent.
Dat is meer dan de btw-verhoging, maar dat is niet voor niets, legt de ondernemer uit. "Alles wordt voor ons ook duurder. De energierekening, de salarissen. We zijn jaren niet omhoog gegaan maar nu moet je wel mee."
Nu moet het
Ook horecagelegenheden moeten hun prijslijsten aanpassen. Wil Knemeijer van Willy's Lunchroom: "Ik denk dat we nu al aan een prijsverhoging zitten van tien procent. Eieren, kaas, brood, je wilt gewoon niet weten wat het extra kost."
Een tosti gaat van 2,75 euro naar 3 euro of 3,10 euro. Een kop koffie van 2 euro naar 2,25. "Wij zijn de afgelopen jaren heel summier geweest met de prijsverhogingen", zegt Wilma. "Met een slechte economie moet je een beetje rustig aandoen. Maar nu moet het, omdat gewoon alles duurder wordt. De energierekening gaat al met 60 euro per maand omhoog."
Mirjam Jansen en Wil Knemeijer leggen uit wat de btw-verhoging betekent:
Meer inkomen
Het kabinet kiest voor een btw-verhoging om de belasting op 'verbruik' te verhogen zodat de belasting op loon en winst omlaag kan. Iedereen zou volgend jaar dus meer inkomen over moeten houden, zodat de btw-verhoging geen probleem is.
Staatssecretaris Snel heeft wel begrip voor extra prijsverhogingen door bedrijven, als maar duidelijk is waar ze vandaan komen. "Het kan heel goed dat een ondernemer zegt: 'ik heb al heel lang de prijzen niet verhoogd', maar als ze zeggen dat alles nu door de btw komt is dat onterecht."
Ondernemers moeten duidelijk zijn over hun prijsverhogingen, zegt de staatssecretaris:
Rare bedragen
Het is overigens nog niet te overzien welke ondernemers een prijsverhoging doorvoeren en welke niet. Sommige ondernemers zullen de prijzen zelfs proberen gelijk te houden. Uit concurrentieoverwegingen, maar ook omdat je met een paar cent prijsverhoging op rare bedragen uitkomt.
Snel: "Ik snap wel dat 2,06 euro voor een kop koffie een apart bedrag is, maar de schuld geven aan de btw terwijl je de prijs met 50 cent omhoog gooit, dat zou een beetje onterecht zijn."
Na de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer vandaag in met de btw-verhoging uit het Belastingplan 2019. Voor stemden de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, en de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Tegen stemden PVV, SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en 50Plus.