Maher wil bij AZ het goede gevoel weer terugkrijgen

Maher: 'Als wij brengen wat wij moeten brengen, winnen we'

"Natuurlijk willen we heel hoog eindigen in de eredivisie", windt Adam Maher, afgelopen september weer op het oude AZ-nest teruggekeerd, er geen doekjes om. "Maar als je de beker wint, heb je een prijs in handen. Dat is mooi. Dat heb ik zelf ook ervaren."

Maher doelt op de KNVB-beker, waarvoor hij met AZ nog in de race is. Vanavond ontvangt hij met zijn ploeg PEC Zwolle in de achtste finales van het toernooi.

De middenvelder graaft een herinnering uit het seizoen 2012/2013 op, toen AZ in de finale met 2-1 afrekende met favoriet PSV. Maher was een van de Alkmaarse doelpuntenmakers en bekroonde zo een sterk seizoen. Hij verdiende er een transfer naar de tegenstander uit Eindhoven mee.

Hij gold destijds als een grote belofte, maar de nummer tien pur sang belandde bij PSV op de rechtshalfpositie, waar zijn kwaliteiten amper tot hun recht kwamen. Hij verpieterde zienderogen.

Andere rol

De geboren Marokkaan, die in 2012 zijn debuut maakte in het Nederlands elftal, koos uiteindelijk eieren voor zijn geld. Hij liet zich eerst een jaar verhuren aan het Turkse Osmanlispor en vertrok begin 2018 transfervrij naar FC Twente. En nu is hij terug bij AZ, zij het in een andere rol dan in zijn eerste periode.

Augustus 2014: Adam Maher heeft gescoord voor PSV

"Ik sta nu op de positie van controlerende middenvelder", vertelt de toch nog maar 25-jarige Maher. "Ik zoek daarin de balans tussen aanvallen en verdedigen. Ik zoek de oplossingen naar voren nu van achteruit."

Dat moet hij vanavond ook doen tegen PEC Zwolle. Het bekertoernooi lijkt voor het in de competitie wisselvallig presterende AZ de reddingsboei te zijn om nog wat van het seizoen te maken.

PEC Zwolle

Want stal AZ vorig seizoen nog de harten van de voetballiefhebber met fraai spel, resulterend in een derde plaats in de eindstand, nu heeft de huidige nummer vijf drie punten achterstand op FC Utrecht en al tien op Feyenoord - om over Ajax en PSV nog maar te zwijgen. "Dat klopt. Maar we hebben nog een half seizoen. Er zijn nog genoeg wedstrijden om het goed te maken."

Adam Maher

Vandaar ook dat Maher zich gelukkig prijst met de late zege op Excelsior van zaterdag en hij al voorzichtig vooruitkijkt naar het duel met zijn ex-werkgever PSV van komend weekeinde. Maar eerst wacht de bekerklus tegen PEC Zwolle dat evenmin een stabiele indruk maakt.

"Dat klopt. Maar wij moeten naar onszelf kijken. Als wij brengen wat wij altijd moeten brengen, moeten we deze wedstrijd gewoon winnen. Als team moeten wij veel beter zijn dan Zwolle."

Het programma van de achtste finales van de KNVB-beker

Succes in de beker is AZ niet vreemd. Maher mocht in 2013 dus zelf de beker omhoog houden in dienst van de Alkmaarders, maar ook de afgelopen twee jaargangen stonden de mannen van trainer John van den Brom in de finale.

Die gingen weliswaar allebei verloren - tegen achtereenvolgens Vitesse (2-0) en Feyenoord (3-0) -, maar wie weet zit er weer iets moois in het vat. "We hebben het de afgelopen jaren heel goed gedaan, we hebben het altijd wel ver geschopt", vertelt Maher alsof hij zelf ook op het veld stond bij de cupfighter. "We zullen het nu ook weer moeten laten zien."

Goede gevoel

En dat geldt ook voor Maher persoonlijk. Want met zijn kwaliteiten als spelverdeler zou AZ niet zijn plafond hoeven te betekenen. "Uiteindelijk wil je altijd stappen maken", geeft hij grif toe. "Maar voor mij was dit een belangrijke stap in mijn carrière, om terug te keren. Ik wil het goede gevoel weer terugkrijgen en het vertrouwen hebben dat ik zocht."

Adam Maher (links) in duel met Willem II-speler Fran Sol

Hij is nog niet uitgedroomd, maar concentreert zich vooralsnog op AZ. "Ik speel de laatste tijd veel wedstrijden achter elkaar. Dat maakt mij alleen maar sterker. Ik wil kijken wat het komende halfjaar mij brengt en dan zie ik wel wat er kan gebeuren."

"Ik kan hoog en laag springen, maar dat heeft toch geen zin. Je moet gewoon proberen elke dag het uiterste eruit te halen. En zo'n dromer ben ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl