Teleurstelling bij Jorrit Croon en keeper Sam van der Ven na de verloren WK-finale
NOS Sport

Tranen bij hockeyers en analist, maar Oranje is wel op de goede weg

Huilend vielen de hockeyers elkaar in India in de armen na de verloren WK-finale gisteren tegen België. Ze stonden 2-0 voor in de shoot-outs, maar verloren uiteindelijk met 3-2. Zo dichtbij, maar wéér geen hoofdprijs.

NOS-commentator Philip Kooke zag het allemaal gebeuren vanaf de perstribune. "Ik leefde erg mee, uiteraard. Maar buiten het verdriet voor Oranje is het voor het wereldhockey goed dat een nieuw land als België goud heeft gewonnen."

Vader Brinkman huilt op de radio

Ook NOS-analist en oud-hockeyer Jacques Brinkman leefde erg mee op de radio. Zijn zoon Thierry stond op het veld en dat liet vader Jacques bepaald niet onberoerd. Toen hem gevraagd werd hoe hij als vader de finale beleefd had, moest Brinkman even huilen.

De Nederlandse mannen werden in 1998 voor het laatst wereldkampioen. Vier jaar geleden speelden ze tegen Australië ook de WK-finale en twee jaar geleden strandde Oranje bij de Spelen in Rio de Janeiro in de halve finales.

"Maar deze finale is daar echt niet mee te vergelijken. Bij de Spelen legde Nederland het duidelijk af tegen België en bij het vorige WK werden ze afgeschminkt door Australië. Dat was ontzettend pijnlijk. Nu hadden ze net zo goed kunnen winnen", aldus Kooke.

Kooke denkt dan ook - net als bondscoach Max Caldas - dat deze nederlaag geen blijvende gevolgen heeft voor de spelers richting de Spelen van 2020. "Nee, helemaal niks. Ze hebben de bevestiging dat ze op de juiste weg zijn en zullen vasthouden aan deze route."

België klopt Oranje op shoot-outs in WK-finale

Brinkman voegt daaraan toe: "Ze zullen meteen doorschakelen naar de Spelen, maar voor sommige spelers was dit wellicht de laatste kans om wereldkampioen te worden. Pas over vier jaar is er weer een WK. Ik zag dan ook dikke tranen bij Mink van der Weerden."

Snel veranderen

De shoot-outs van Nederland en België waren zinderend, maar dat was de wedstrijd zelf zeker niet. Dat heeft volgens Kooke alles te maken met het wedstrijdschema. Zaterdag werden de halve finales gespeeld, zondag de finale.

"Dat was voor het eerst op een WK, om commerciële redenen. Daar moet een dag rust tussen zitten. Je kan niet twee topduels achter elkaar spelen, vraag maar aan topvoetballers. Dat moeten ze snel terugdraaien, dit was een blamage voor de topsport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl