Bondscoach Max Caldas tussen de teleurgestelde Oranje-hockeyers
NOS Sport

Hockeycoach Caldas: 'Zuur, maar we zijn een mooie weg ingeslagen'

De Nederlandse hockeyers hadden de wereldtitel voor het grijpen, maar uiteindelijk ging het in de finale tegen België toch nog mis. Na het nemen van shoot-outs. "Teleurstellend", was de logische reactie van bondscoach Max Caldas. "We zaten er heel dichtbij. Het voelt zuur dat de trofee naar België gaat, het voelt als leeg."

"We hadden ze wel meer pijn kunnen doen, denk ik", deed Caldas kort na het duel een poging tot analyse. "Gevoelsmatig hadden we heel veel de bal, maar hebben we veel te veel met de bal gelopen. We hadden veel meer moeten passen en combineren om er doorheen te komen. Dat zeg ik nu, in het heetst van het moment. Maar we hebben elkaar niets te verwijten."

Caldas ondanks verloren WK-finale: 'Trots overheerst bij mij'

Integendeel, de Argentijn was trots op zijn ploeg. Enorm trots zelfs. "We hebben gevochten als leeuwen tot de laatste seconde van de wedstrijd. Ik ben enorm trots op het verbeteringsvermogen van de ploeg het hele toernooi. Vandaag was het net niet genoeg. We zijn een mooie weg ingeslagen. Dat gaat zijn vruchten afwerpen."

Andere keuze

Daar had Thijs van Dam even geen boodschap aan. "Iedereen zit er zwaar doorheen. Je verliest een WK-finale. Ongelooflijk zuur dit. We hadden het in de wedstrijd al moeten beslissen. En op shoot-outs lukte het helaas dit keer niet."

Van Dam na verloren WK-finale: 'Hadden het in de wedstrijd al moeten beslissen'

In de halve finale tegen Australië verzilverde de 21-jarige aanvaller nog een shoot-out na een draai waarmee hij het Indiase publiek op de banken kreeg. Tegen België miste hij echter. "Ik maakte een andere keuze, omdat ik dacht dat aan die kant de ruimte lag. Maar het liep niet goed. Ik zal nooit weten of-ie had gezeten als ik die andere had gedaan. Balen."

"Leren van verliezen hoort bij topsport", sprak Caldas zalvende woorden. "We moeten toegeven dat België vandaag gewonnen heeft. Maar we hebben ons land weer op de kaart gezet met onze manier van spelen. We hebben het publiek vermaakt en onszelf ook. We hebben een toptijd gehad in India. Alleen was het helaas in de finale net niet."

Uit concentratie

Zaterdag was hij nog de held in de halve finale tegen Australië, maar nog geen 24 uur later zat ook doelman Pirmin Blaak met een forse kater. "Terwijl we de winnende op onze stick hadden. Extreem zuur."

In de shoot-outs vocht hij de laatste Belgische treffer - wat de beslissende was op dat moment - aan. En met succes. De al feestvierende zuiderburen moesten weer terug het veld op. "Ik hoopte dat ze uit hun concentratie waren. Maar Van Aubel nam zijn shoot-out goed en wij misten. Zonde."

"Maar ik denk dat we het eerder in de serie hebben laten liggen. Dat maakt het helemaal pijnlijk. Ik kan het nog niet bevatten. Toen Seve (Van Ass, red) 'm ging nemen, dacht ik: we worden wereldkampioen. Dat gevoel had ik echt. Ik keek ook iedereen in de ogen, volgens mij. En dan is het extra pijnlijk als je de titel niet pakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl