Premier May bij aankomst vanmiddag

Geen toezeggingen aan premier May op EU-top

Premier May heeft gisteravond in Brussel niet de gewenste toezeggingen gekregen om het akkoord over de brexit door het Lagerhuis te krijgen. De andere Europese regeringsleiders willen niet opnieuw met het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over de voorwaarden van het akkoord.

Op de top vroeg voorzitter Juncker van de Europese Commissie premier May snel duidelijk te maken wat het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie wil in de toekomstige relatie, in plaats van opheldering te vragen van de EU.

Juncker kondigde in dit verband aan dat de Europese Commissie volgende week woensdag, op 19 december, een nota zal publiceren over de voorbereidingen voor het geval er geen akkoord over de brexit komt, "een no-deal scenario".

Na afloop zeiden de regeringsleiders dat ze eensgezind achter hun conclusies van vorige maand staan. "Duidelijker taal is niet denkbaar, deze verklaring grenst aan het juridisch bindende", zei premier Rutte.

Sussende woorden

Struikelblok voor Londen blijft de backstop, het vangnet dat is afgesproken om na de brexit een harde grens tussen de Ierse Republiek, dat lid is van de EU, en het Britse Noord-Ierland te voorkomen. De afspraak houdt in dat het VK voorlopig gebonden is aan de douaneregels van de EU. Dat stuit op fel verzet in het Britse parlement. May lichtte de zorgen van de parlementariërs toe op de EU-top.

De Britten hadden gehoopt op de toezegging dat de noodoplossing voor de Ierse kwestie niet langer dan een jaar zal duren, en dat in die periode wordt onderhandeld over een handelsakkoord met de EU. Dat stuit op onoverkomelijke bezwaren van Ierland en andere EU-landen. Zij willen zich niet binden aan een periode waarin misschien niets wordt bereikt.

De regeringsleiders spraken vooral sussende woorden. En om het wantrouwen in het Britse parlement over de Ierse grenskwestie te bezweren, namen ze een tekst aan waarin staat dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil en dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, innige relatie met de Britten willen.

"De discussie in het Verenigd Koninkrijk zit vast op wantrouwen", zei Rutte. "Wat we hier uitspreken is een poging om het wantrouwen weg te nemen. We hebben geen enkel motief om de backstop langer te laten duren. We spreken als beschaafde landen vertrouwen in elkaar uit."

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl