Staatssecretaris Visser
NOS Nieuws

Meldingen van nazi-uitingen bij Defensie onderzocht

Het ministerie van Defensie laat onderzoek doen naar misstanden bij de krijgsmacht. Staatssecretaris Visser schrijft aan de Kamer dat er meldingen zijn gedaan over ontoelaatbaar gedrag bij opleidingsinstituten en bij nog een ander defensieonderdeel.

Volgens Visser heeft de commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), waaronder de KMA en het KIM vallen, signalen gekregen dat binnen een kleine groep kwetsend en beledigend beeldmateriaal wordt gedeeld.

Het zou gaan om racistische en pornografische afbeeldingen en verwijzingen naar nazi-Duitsland. Ook is er sprake van gedragingen die mogelijk in strijd zijn met een veilige leef- en werkomgeving. Bij een ander, niet nader genoemd, defensieonderdeel, gaat het om ontoelaatbare uitingen in relatie tot nazi-Duitsland.

De Telegraaf meldde onlangs dat een militair in opleiding een WhatsAppgroep runde waarin Hitler, de nazi's en de NSB werden verheerlijkt.

Keiharde handhaving

Ruud Vermeulen, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging, ziet in het incident vooral kwajongensstreken, maar hij benadrukt ook dat normen en waarden prioriteit hebben bij defensie. "En daarin hebben ze een overtreding begaan. Dan kan je twee dingen doen: het door de vingers zien, of handhaven. En de academie handhaaft keihard, terecht."

Vermeulen denkt dat de studenten het niet serieus bedoeld hebben, maar vooral uit joligheid plaatjes met elkaar hebben gedeeld. "Waar je aantal mensen, en vooral jonge mensen, bij elkaar zet, zul je altijd dit soort zaken hebben. Maar bij defensie gelden andere regels. Ik vergelijk het altijd met drugs. Drugs zijn geaccepteerd in de maatschappij, binnen defensie totaal niet." Hij verwacht dat de carrières van de schuldigen, als de beschuldigingen terecht blijken, binnen defensie voorbij zullen zijn.

Onafhankelijk onderzoek

Onafhankelijke commissies zullen de kwesties onderzoeken. De cadetten en adelborsten en het personeel van de NLDA zijn over de onderzoeken geïnformeerd en binnenkort komt er een werkbelevingsonderzoek over sociale veiligheid.

Visser benadrukt in haar brief aan de Kamer dat bij Defensie geen plaats is voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag, zeker niet bij opleidingsinstituten. Als de uitkomsten van de onderzoeken daartoe aanleiding geven, worden sancties opgelegd.

Twee maanden geleden constateerde een onderzoekscommissie dat er veel mis is met de sociale veiligheid bij Defensie. Aanleiding voor dat onderzoek was een grote misbruikzaak op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl