De renners rijden onder de Domtoren door tijdens de tweede etappe van de Tour de France van 2015
NOS Nieuws

Grote Rondes in het buitenland: het vaakst komen ze naar Nederland

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

Geen enkel ander land organiseerde vaker de start van een grote wielerronde dan Nederland, uiteraard op Frankrijk, Spanje en Italië zelf na. Nu Utrecht de opening van de Ronde van Spanje heeft binnengehaald, komt het Nederlandse totaal in 2020 op elf startschoten.

Dat de organisaties van de grootste evenementen in het wielrennen graag in Nederland starten, komt door het grote draagvlak voor de sport hier, zegt Willem de Boer. Hij is onderzoeker sporteconomie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Volgens hem is er met name in Utrecht een breed fundament én heeft de stad goede contacten bij ASO, die onder meer de Rondes van Frankrijk en Spanje organiseert.

"Er is voor de Tour van 2010, hoewel die naar Rotterdam ging, een businesspeloton in Utrecht ontstaan. Investeerders hebben hun handen ineengeslagen en zijn een grote drijvende kracht voor het organiseren van wielerevenementen geworden", zegt De Boer.

Volgens sporteconoom Pieter Nieuwenhuizen heeft dat businesspeloton veel geld voor de Vuelta over. "De hoogste bieder krijgt de wielerronde", zegt hij. "Zo gaat het nou eenmaal bij de ASO. Omdat er zo'n breed draagvlak is in Utrecht, zijn ze daar bereid veel te betalen." De Utrechtse burgemeester Van Zanen zegt dat het budget 14 miljoen euro is.

Maar er is meer dan de portemonnee, zegt Dick Heuvelman, de aanjager van de Giro-start in Groningen en de Vuelta-start in Assen. Een stevige vergoeding is belangrijk, maar in Nederland is de ronde-organisatie gegarandeerd van een goeie sfeer, mooie beelden en veel spektakel. "Nederlanders schilderen bomen in de kleuren van het evenement, we hangen onderbroeken aan de daken en het publiek staat rijendik te applaudisseren. Dat kan alleen bij ons."

Grote Rondes in Nederland

Jaar Ronde Plaats
1954 Tour de France Amsterdam
1973 Tour de France Scheveningen
1978 Tour de France Leiden
1996 Tour de France Den Bosch
2002 Giro d'Italia Groningen
2009 Vuelta a España Assen
2010 Giro d'Italia Amsterdam
2010 Tour de France Rotterdam
2015 Tour de France Utrecht
2016 Giro d'Italia Apeldoorn
2020 Vuelta a España Utrecht

"Nederlanders zijn wielerminnend en houden nou eenmaal van sportevenementen en gezelligheid", zegt Heuvelman. Daarnaast worden wielerevenementen in Nederland vaak gekoppeld aan andere festiviteiten. "Dat alles creëert een ouderwets Hollands gemeenschapsgevoel."

Sporteconoom De Boer is het met Heuvelman eens en zegt dat het heel veel Nederlanders plezier oplevert. "Zowel Nederlandse investeerders als de organisatie krijgt veel waar voor hun geld."

Volgens hem bereiken veel sport- en cultuurevenementen slechts een specifieke groep. "Het unieke van een Grote Ronde is dat het gratis is en door elke wijk gereden kan worden. Daarmee bereikt wielrennen een enorm publiek en is het voor steden, gemeenten en provincies een aantrekkelijke investering. Geld steken in een evenement waar honderdduizenden mensen op afkomen, is beter te verantwoorden dan een evenement waar maar een kleiner publiek voor is."

WK Wielrennen ook naar Utrecht?

Eerder deze week werd bekend dat Rotterdam weer de Tour de France naar de havenstad wil halen. "In 2023, 2024 of 2025", als het aan wethouder De Lange ligt. In 2010 startte de grootste wielerronde van de wereld ook al in Rotterdam.

Lang was er sprake van dat het WK wielrennen in 2020 naar Noord-Nederland zou komen. Daar bleek onvoldoende draagvlak voor. Volgens sporteconoom De Boer ziet Utrecht een WK in de regio ook zitten. "Daar wordt nu al over gesproken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl