Ondanks alle moeite van de overheid blijken Nederlanders nog zeer weinig gebruik te maken van elektrisch vervoer. Dat blijkt uit de nieuwe Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB, die elk jaar kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.
Hoewel 37 procent van de Nederlanders interesse heeft in elektrisch rijden, hebben de meesten het benodigde budget er niet voor over. Zij vinden de prijs van minimaal 20.000 euro voor een elektrische auto te hoog. Uit het onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om zo'n 10.000 euro uit te geven. Elektrische auto's zijn vaak meer dan 10.000 euro duurder dan een vergelijkbare brandstofauto.
In deze serie onderzoekt onze econoom Mathijs Bouman de toekomst van elektrisch rijden. Hij stapt zelf over op een elektrische auto en spreekt pioniers en experts. In deze tweede aflevering: hoe betaalbaar is een elektrische auto?
Ook zijn mensen onzeker of er wel genoeg oplaadpunten zijn om de accu onderweg te kunnen opladen, en of de levensduur van de accu lang genoeg is. Volgens de ANWB zijn er dit jaar wel meer laadplekken gekomen.
De actieradius - het bereik van een auto met een volle accu - is ook wat groter geworden. Die is voor een e-auto van minder dan 50.000 euro opgelopen van 221 naar 270 kilometer.
De overheid is bezig met het ontwikkelen van een nieuw beleid om uiteindelijk te komen tot vervoer zonder schadelijke uitstoot, ofwel zero-emissie mobiliteit. Ook veel autofabrikanten zetten hierop in en werken aan innovaties op dat gebied.
Toch is het aantal Nederlandse consumenten dat binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen maar heel licht gestegen: van 3 procent in 2017 naar 4 procent in 2018. Dat komt neer op 400.000 Nederlanders.