In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Asbest gedumpt uit protest tegen windmolens in Groningen

Op een bouwterrein bij het Groningse Zuidbroek is asbest gedumpt uit protest tegen de komst van windmolens. Er waren ook borden geplaatst met de tekst: 'Wie wind zaait, zal asbest oogsten'.

De kankerverwekkende stof ligt volgens RTV Noord op een terrein waar een stikstoffabriek gebouwd wordt en waar op termijn ook windmolens moeten komen. Het spul werd vanmorgen ontdekt en ligt verspreid over een gebied van ongeveer 750 bij 50 meter.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen is niet te spreken over de actie. "Het is een recht van een ieder om te protesteren, maar zodra de gezondheid, de veiligheid of de eigendommen van een ander hierdoor worden geraakt, is er geen sprake van enig begrip of tolerantie." De gemeente laat het vervuilde stuk grond saneren. De omgeving is tot die tijd afgezet.

Het is niet bekend wie achter de actie zit. De omgevingsdienst en de politie onderzoeken waar het asbestmateriaal vandaan komt.

Er verschenen onder meer vlaggetjes met hakenkruizen op een windmolenterrein

Felle protesten

In Groningen wordt al langer fel geprotesteerd tegen de bouw van windmolenparken. Begin dit jaar verschenen er posters waarop een oud-gedeputeerde werd afgebeeld als kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog. Op een plek waar windmolens gepland zijn, werden vlaggetjes met hakenkruizen geplaatst.

Ook kregen verschillende personen en organisaties dreigbrieven. Oud-journalist Cees Stolk ontving bijvoorbeeld een brief met zwavelkorrels en een paar lucifers. In de begeleidende tekst stond dat zijn huis in de fik zou gaan als hij zou spreken op een bijeenkomst over windmolens.

Verschillende bedrijven die zich bezighouden met windenergie kregen een brief waarin stond dat er niet kon worden ingestaan voor de veiligheid van hun personeel. "Meewerken of verrijken aan onze ondergang zal voor uw bedrijf en uw reputatie verstrekkende gevolgen hebben", stond in de brieven.

Ook in Drenthe lopen de emoties hoog op als het gaat om de komst van windmolenparken. In september constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nog dat de protesten tegen windmolenparken in Drenthe en Groningen in sommige gevallen zo geradicaliseerd zijn, dat het extremisme genoemd kan worden.

Advertentie via Ster.nl