NOS Sport

Hockeyers naar kwartfinales WK door eenvoudige zege op Canada

De vijf goals van de hockeyers tegen Canada

De Nederlandse hockeyers hebben zich op eenvoudige wijze via de tussenronde geplaatst voor de kwartfinales op het WK in India. De ploeg van bondscoach Max Caldas klopte Canada in een eenzijdig duel met 5-0.

Oranje was veroordeeld tot het spelen van de tussenronde (de zogeheten 'cross-over') nadat het als tweede was geëindigd in de groepsfase. Dat kwam door een 4-1 verlies tegen Duitsland, dat als nummer één wel rechtstreeks naar de laatste acht ging.

Oranje neemt het donderdag om 14.30 uur in de kwartfinale op tegen gastland India, dat als eerste eindigde in de groep met Canada.

Moeiteloos

Nederland kende in speelstad Bhubaneswar geen enkele moeite met de Canadezen. Na een doelpuntloos eerste kwart startte Oranje furieus aan het tweede. Al na een halve minuut schoot Lars Balk overtuigend de 1-0 binnen na een fraaie aanval.

Nederland zette door en nadat Jeroen Hertzberger een matig ingeschoten strafbal gekeerd had zien worden door de Canadese goalie, tipte de bij de tweede paal vrijstaande Robbert Kemperman een hard schot van Thijs van Dam binnen (2-0).

Ook na rust was het eenrichtingsverkeer en reeg Nederland de kansen aaneen. Hertzberger (twee strafcorners) en Bob de Voogd (over) misten nog, maar tegen het einde van het derde kwart kon Van Dam zijn eerste doelpunt dit WK noteren na een goede individuele actie van Seve van Ass in de cirkel: 3-0.

Thierry Brinkman tekende voor de 4-0 na een fraaie actie van Kemperman, die twee Canadezen dolde. Vlak voor tijd maakte Van Dam er nog 5-0 van.

De enige smet op de zege was het uitvallen van Sander de Wijn. De verdediger leek zich kort na rust te verstappen en verliet huilend het veld.

Ook Belgen door

Naast Oranje heeft ook België zich via de tussenronde gekwalificeerd voor de kwartfinales. De Belgen waren met 5-0 te sterk voor Pakistan, waar Nederland zondag nog met 5-1 van had gewonnen.

Lars Balk en Sander Baart winnen met Oranje van Canada op het WK hockey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl