Fietsers op de Nobelstraat in Utrecht, waar het meisje tegen de lamp liep
NOS Nieuws

Meisje van 16 met valse ID nacht in cel: 'Goed bezig, agent'

Ongeloof op sociale media over een beslissing van de politie in Utrecht om zaterdagnacht een minderjarig meisje vast te zetten dat zich niet kon legitimeren. Een wijkagent twitterde vanochtend dat de tiener een nacht in de politiecel moest doorbrengen, nadat ze in een kroeg tegen de lamp was gelopen met een vals ID-bewijs.

"Het zal mijn dochter maar zijn, niet even thuis brengen en stevig kringgesprek met de ouders voeren, nee. Vastzetten dat crimineeltje. Goed bezig agent!", reageert iemand en "Burgertje pesten lijkt de nieuwe moraal bij de agenten." Ook klinkt er wel bijval voor de beslissing: "Regels zijn regels, gelden ook voor haar. Niks meer aan doen, houden zo."

Volgens de politie was het geen buitensporige maatregel, maar toen bekende Utrechter Henk Westbroek (zo'n 35.000 volgers) zich ermee bemoeide, kwamen de reacties los. "Bedankt voor het keihard aanpakken van de Utrechtse misdaad. Terecht dat dit met trots wordt meegedeeld", zei hij.

Niet trots

Van trots is geen sprake, reageert wijkagent Emile Vermeulen. "Integendeel. Ik hou die cel ook liever beschikbaar voor zware boeven dan voor een meisje." Hij legt uit dat het 16-jarige meisje een legitimatiebewijs van een vriendin had laten zien bij een café in de stad, en zich daarna bij de opgetrommelde politie niet zelf kon legitimeren.

Het is niet ons beleid om een minderjarig meisje midden in de nacht achter te laten in de binnenstad van Utrecht.

Wijkagent Vermeulen

Vermeulen vertelt dat in zo'n geval geprobeerd wordt om de tiener, die dus minderjarig is, zo snel mogelijk over te dragen aan haar ouders. "We zijn moreel verplicht om zorg te dragen voor een minderjarige. In dit geval kregen we ze niet te pakken. En het is niet ons beleid om een minderjarig meisje midden in de nacht achter te laten in de binnenstad van Utrecht."

Thuis afzetten gebeurt soms wel, geeft hij toe, maar vaak alleen als ze toevallig in de buurt woont. "We gaan niet stad en land afrijden om een ID-bewijs op te halen."

Vermeulen begrijpt dat zijn korte bericht van vanochtend bij mensen in het verkeerde keelgat kon schieten. "Er is niets zo multi-interpretabel als een bericht van 140 of 280 tekens." Toch blijft hij actief twitteren, zegt hij. "De insteek van het gebruik van sociale media is dat ik erop laat zien wat we allemaal meemaken als horecapolitie in Utrecht. Daar zitten af en toe hele heftige zaken in, en soms wat mindere zoals deze."

De wijkagent ziet in de aandacht ook wel een positief aspect: volgens hem moet de politie ieder weekend wel tien keer langskomen omdat tieners een vals ID-bewijs tonen. "Het idee van het versturen van de tweet was ook om aan de jongeren te laten zien dat zoiets niet altijd onschuldig blijft. Ook al was dit wel een uiterste maatregel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl