NOS NieuwsAangepast

Meer jongeren om valse ID-kaart naar Halt

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Research-redacteur zorg

Steeds meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart bij het uitgaan. Jaarlijks gaat het om honderden jongeren, blijkt uit de cijfers die Halt daarover bijhoudt.

In 2015 ging het om 350 jongeren, vorig jaar om 428. Na de eerste drie maanden van 2017 staat de teller al op 147 jongeren. Volgens Halt is de toename grotendeels te verklaren doordat horeca, politie, gemeenten en Halt beter samenwerken. Dat gebeurt onder meer in Breda, Tilburg, Rotterdam en Haarlem.

De organisatie benadrukt dat nog steeds maar een klein percentage van de jongeren bij Halt terechtkomt. De meeste jongeren komen weg met een waarschuwing.

Ongeveer 20 procent van de jongeren gebruikt bij het uitgaan een identiteitskaart die geleend of nep is, zeggen een kleine 2000 jongeren van Stemmingmakers, het jongerenpanel van Scholieren.com. Bij eenzelfde onderzoek in 2014 zei een bijna even groot deel van de jongeren dit te doen. Ze lieten toen zien hoe dat vervalsen ging.

In 2014 is de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. In tegenstelling tot de scholieren van 16 en 17 die in 2014 meededen, zijn de huidige 18-minners opgegroeid met de nieuwe drankregels.

Gemakkelijk

Het is nog steeds gemakkelijk om een vals ID-bewijs te gebruiken, zeggen scholieren tegen de NOS. Een foto van een identiteitskaart tonen op je mobiel is soms voldoende. Jongeren veranderen dan de geboortedatum op die foto, om 16 of 18 jaar te lijken. Dat doen ze om bijvoorbeeld alcohol te kunnen kopen, of om toegang te krijgen tot clubs, feesten of kroegen die een minimumleeftijd hanteren.

Ik leen een kaart van een vriendin om binnen te komen bij 16-plus-feesten. Dat is in mijn vriendengroep normaal.

Scholiere (15)

Ongeveer de helft van de scholieren betaalt geld voor een vervalsing. Zo'n 17 procent van de jongeren zegt dat ze een kaart van iemand anders lenen. "Ik leen een kaart van een vriendin om binnen te komen bij 16+-feesten. Dat is in mijn vriendengroep normaal", zegt een meisje van 15.

Wie gepakt wordt met een valse identiteitskaart, krijgt een waarschuwing, een doorverwijzing naar Halt of een boete. Vaak sturen politie en justitie jongeren bij een eerste keer naar Halt. Dat geeft minderjarigen de mogelijkheid te leren van hun fouten en heeft later geen gevolgen voor het afgeven van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Dure grap: uitgaan met de ID-kaart van je zus

Bij Halt voeren de jongeren 8 tot 12 uur gesprekken, waar hun ouders ook bij zijn. Ook moeten ze leeropdrachten maken over bijvoorbeeld alcohol, groepsdruk en ID-fraude. Ook moeten ze hun excuses aanbieden, aan bijvoorbeeld iemand van de horecabond, waardoor ze inzien wat ID-fraude voor gevolgen voor de horeca heeft.

Wie vaker wordt gesnapt, komt er minder makkelijk vanaf. Die krijgt een boete van 370 euro. Een VOG kunnen ze daarna mogelijk niet meer krijgen, en dat kan weer gevolgen hebben voor toekomstige stages of een baan.

Dat schrikt niet alle jongeren af. Iedereen doet het wel, zegt een 17-jarige scholier die anoniem wil blijven. Hij is al vier keer betrapt. "Een keer kwam ik er niet in bij een horecagelegenheid en twee keer moest de portier lachen en werd ik toch binnengelaten."

De vierde keer moest hij mee naar het bureau. Ook zijn ouders, die van niets wisten, moesten op gesprek komen. "Ik schrok me rot en heb daarna een tijdje geen valse ID-kaart gebruikt. Maar toen kwamen de leuke 18+-feestjes er weer aan. Nu gebruik ik het weer bijna ieder weekend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl