Belgische premier Michel zet coalitiepartner voor het blok
De Belgische regering lijkt af te koersen op een kabinetscrisis vanwege de onenigheid over het migratiepact van Marrakesh. Premier Michel kondigde vanavond aan dat hij het parlement zal laten stemmen over het pact.
Daarmee zet hij zijn Vlaams-nationalistische coalitiepartner N-VA, die zich fel tegen het migratiepact verzet, voor het blok. Vrijwel zeker stemt een parlementsmeerderheid voor. Daarna moet de N-VA beslissen of ze in de regering wil blijven. Eerder dreigde de N-VA al uit het kabinet te treden als Michel naar het parlement zou stappen.
De spanning binnen het kabinet liep vandaag verder op door een controversiële campagne tegen het pact die de N-VA aan het begin van de middag startte op sociale media, tussen de crisisoverleggen door.
Daarin werden teksten tegen het pact gecombineerd met foto's van gesluierde vrouwen en andere beelden die wezen op de volgens de N-VA verschrikkelijke gevolgen van het pact. Na een storm van kritiek haalde de grootste coalitiepartij in het kabinet van Michel de campagne een kleine vier uur later weer offline. Kopstukken van de N-VA betitelden de campagne al snel als een fout.
Het weerhield premier Michel er niet van de campagne vanavond "schandalig en onaanvaardbaar" te noemen.
Oneens met migratiepact
De crisis in België ontstond gisteren, toen N-VA-voorzitter Bart de Wever benadrukte het pertinent oneens te zijn met het migratiepact dat Michel volgende week wil ondertekenen in de Marokkaanse stad Marrakesh.
"We steunen het Europese migratiebeleid al lang niet meer", zei hij. Om daarop te laten volgen: "Een regering die naar Marrakesh gaat, steunen we niet."
Het document - dat volgens de tekst op geen enkele manier juridisch bindend is - is een intentieverklaring voor beter migratiebeleid in de toekomst, waar meer dan 180 landen de afgelopen jaren over discussieerden onder leiding van de VN.
De N-VA vreest dat het document een aanzuigende werking zal hebben op migranten.
Compromis
Premier Michel had vanochtend nog de hoop met een soortgelijke benadering van het VN-pact als de Nederlandse regering de N-VA naar een compromis te bewegen. Het Nederlandse kabinet steunt het pact, maar komt met een aanvullende verklaring die een ongewenste uitleg van het pact moet voorkomen.
Michel benadrukte tijdens zijn persconferentie vanavond dat hij hoe dan ook naar Marrakesh zal afreizen om daar het standpunt van de Belgische regering te verkondigen.