Jeroen Zoet
NOS Voetbal

Zoet: 'Aanstelling Van Bommel vroeg veel van de selectie'

Hij behoort al jarenlang tot de leiders van PSV en ook onder trainer Mark van Bommel is Jeroen Zoet een steunpilaar. Afgelopen zomer leek de doelman te vertrekken uit Eindhoven, maar zondag staat hij gewoon bij de landskampioen onder de lat in de competitietopper tegen Feyenoord.

In juni ijsbeert Zoet nog veelvuldig door zijn woonkamer. Napoli en AS Roma tonen interesse in hem, maar hoe concreet zijn de Italiaanse clubs?

Zoet wikt en weegt, maar kiest voor zekerheid. Hij verlengt zijn contract bij PSV, mede vanwege de impulsen van de nieuwe coach Van Bommel.

Zoet terug in De Kuip: 'Pech dat er toen doellijntechnologie was'

De doelman, onder de vertrokken Phillip Cocu de vaste nummer één, is geïnspireerd door het nieuwe elan dat Van Bommel in Eindhoven heeft gecreëerd.

"Van Bommel hamerde vanaf het begin op een bepaalde manier van spelen", zegt Zoet. "Dat heeft veel van ons gevraagd als team, maar als je merkt dat de veranderingen goed uitpakken, krijg je steeds meer vertrouwen in hoe de trainer wil gaan spelen."

Van Bommel vs. Cocu

PSV speelt onder Van Bommel dynamischer en kan terugvallen op verschillende systemen. Dat is een verandering ten opzichte van Cocu, die veelal het soms verfoeide reactievoetbal hanteerde.

"Daarmee doe je Cocu tekort", vindt Zoet. "We hebben de afgelopen vijf jaar onder Cocu op een iets andere manier mooie prestaties neergezet. Maar ook nu zakken we soms in bij wedstrijden waarin we het wat moeilijker hebben en vanuit daar zijn we weer gevaarlijk."

Jeroen Zoet brengt redding tijdens FC Barcelona-PSV in de Champions League in september

De nieuwe manier van spelen bij de landskampioen slaat aan, en hoe: 13 wedstrijden in de eredivisie, 39 punten. Zoet probeert het spel van zijn team te ontleden.

"We beperken heel erg de fouten in ons spel. Daardoor geven we weinig doelpunten weg. Dat is onze kracht. De drie jongens voorin bepalen de wedstrijd en wij zorgen achterin dat we geen goals tegen krijgen. Dat is een goede combi."

Gewoon pech

Zoet en De Kuip zijn sinds twee jaar geleden ook een combi. In februari 2017 meende de keeper tegen Feyenoord een inzet ternauwernood te hebben gekeerd. Bij het aan de borst klemmen trok hij de bal echter eigenhandig over de doellijn, zo wees de doellijntechnologie uit. Doelpunt Feyenoord. De thuisploeg boekte zo in hun kampioensjaar een cruciale 2-1 zege op PSV.

Het is niet het favoriete gespreksonderwerp van Zoet, maar na wat aandringen wil hij er toch wat over kwijt. "Dat was lastig op dat moment, maar als je het moment nog eens bekijkt, zie je dat het een natuurlijke beweging is. Het was gewoon pech dat er toen doellijntechnologie was en dat het ook beslissend was. Daar leer je van. Zulke momenten kom je in je loopbaan tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl