Kabinet: Marrakesh-pact niet-bindend, geen juridisch pressiemiddel
Nederland blijft het migratiepact van de Verenigde Naties steunen. Dat heeft het kabinet na een juridische analyse van de tekst besloten. Wel wordt bij de bijeenkomst van de VN, op 10 en 11 december in Marrakesh, een verklaring uitgesproken die een ongewenste uitleg van het pact moet voorkomen.
"We hebben vastgesteld dat het pact niet-bindend is en er vloeien ook geen nieuwe rechten of verplichtingen uit voort", zegt staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid. "Voor de zekerheid komen we met een standpuntverklaring, het liefst samen met andere Europese landen, zodat het naar derden toe in de toekomst maar duidelijk is."
Twee jaar
Het kabinet heeft de afgelopen twee jaar actief meegedaan aan de onderhandelingen over de inhoud van de VN-migratieverklaring, en de doelstelling steeds ondersteund.
Dat verandert niet, zegt Harbers: "Er zitten veel elementen in die we als Nederland willen. Zoals dat landen buiten Europa hun eigen onderdanen moeten terugnemen en ze daarvoor ook paspoorten moeten geven."
Mensensmokkel
Ook spreken de landen die het pact steunen af dat zij mensensmokkel gaan aanpakken. Onder de landen die het pact steunen zitten ook de landen waar migratiestromen vandaan komen, of waar mensensmokkelaars actief zijn.
Harbers: "We denken dat je het gesprek met die landen versterkt kunnen aangaan, want die landen steunen het pact dus ook en geven daarmee aan dat ze dat gesprek willen."
Twijfels
Verschillende landen hebben aangegeven het pact vanwege twijfels niet te steunen of die beslissing verder uit te stellen. Dat zijn Zwitserland, de Verenigde Staten, Israël, Australië, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Estland.
Duitsland heeft gisteren na een debat in de Bondsdag ingestemd met de steun voor het pact. In de Tweede Kamer is er op 4 december een debat.