FvD-leider Baudet in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Baudet krijgt Kamer alsnog mee: in december debat over VN-migratiepact

Begin december debatteert de Tweede Kamer over het VN-migratiepact van Marrakesh. Het debat werd aangevraagd door Forum voor Democratie-leider Baudet en kreeg steun van alle andere partijen.

Baudet had al verschillende keren gevraagd om dit debat, maar de meeste andere partijen voelden er steeds niets voor. Zij vonden dat het onderwerp ook kon worden besproken in debatten met staatssecretaris Harbers van Justitie, die al op de agenda stonden.

Alleen PVV en SGP steunden zijn eerdere verzoeken om een apart debat. Maar omdat het kabinet nog steeds niet met een juridische analyse is gekomen voelden de andere partijen daar nu ook voor. Baudet reageerde opgelucht. "Eindelijk. Eindelijk een debat over het Marrakesh-pact!", zei hij.

Kabinetsstandpunt

Gisteravond liet staatssecretaris Harbers weten dat hij nog meer tijd nodig heeft om alle vragen van de Tweede Kamer te beantwoorden over wat de juridische gevolgen van het pact zijn.

Volgens FvD, PVV en SGP staan er bepalingen in het migratiepact die bindend kunnen zijn. Migranten zouden met het pact in de hand bijvoorbeeld een verblijfsvergunning kunnen afdwingen. Nederland zou zo de zeggenschap over het eigen asielbeleid kunnen kwijtraken, vrezen de partijen. De andere fracties willen weten of dit klopt, of dat het pact geen juridische betekenis heeft, zoals het kabinet steeds heeft gezegd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Harbers dat zijn onderzoek langer duurt omdat de vragen het werkterrein van meerdere bewindspersonen raken, en dat zij een "zorgvuldige analyse en beantwoording verdienen". Hij zegt verder dat dit de reden is voor het kabinet "om de juridische implicaties in beeld te brengen en deze te betrekken bij het kabinetsstandpunt."

Internationale bijeenkomst

Baudet verbaast zich erover dat het juridische onderzoek zo lang duurt, terwijl het kabinet eerst zei dat er geen twijfels rond het pact waren.

Harbers belooft de antwoorden op tijd klaar te hebben voor het Kamerdebat, dat in de week van 4 december plaatsvindt. Op 10 december is de internationale bijeenkomst in de Marokkaanse stad Marrakesh waarbij Nederland wel of niet moet instemmen met het migratiepact.

Verschillende landen hebben al aangegeven er niet mee in te stemmen, of dat moment te willen uitstellen. Zwitserland was gisteren het tiende land dat heeft besloten het pact niet te ondersteunen. Bern gaat niet naar Marrakesh en wacht een debat in het parlement af; de Zwitsers houden wel de mogelijkheid open later alsnog in te stemmen. De andere landen zijn de Verenigde Staten, Israël, Australië, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Estland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl