Politiewagens staan voor het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt

Politie en justitie doen inval bij hoofdkantoor Deutsche Bank in Frankfurt

Politie en justitie zijn het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt binnengevallen. Minstens twee medewerkers worden ervan verdacht dat ze klanten hebben geholpen om geld van criminele activiteiten wit te wassen. De mannen van 50 en 46 jaar zijn aangehouden. De Duitse politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Voor de deur van het hoofdkantoor in Frankfurt zijn veel politiewagens te zien. Ook bij vijf andere kantoren van de bank in Frankfurt zijn invallen. Zo'n 170 agenten, medewerkers van het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst zijn op de been.

Het witwasonderzoek heeft te maken met de Panama Papers, zegt correspondent Kees van Dam. Dat zijn vertrouwelijke documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca die een aantal jaren geleden op straat zijn beland. Volgens de Duitse justitie blijkt daaruit dat klanten van Deutsche Bank zijn geholpen bij het openen van dubieuze rekeningen in belastingparadijzen.

Zo zou in 2016 een afdeling van de bank met het hoofdkwartier op de Britse Maagdeneilanden voor 900 klanten illegaal geld hebben weggesluisd uit Duitsland. Het zou gaan om in totaal 311 miljoen euro. Belastingen ontduiken en ontwijken is strafbaar en de bank had daarom moeten ingrijpen, maar dat is niet gebeurd.

Niet de eerste keer

Volgens getuigen heeft de Duitse justitie een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen en ook laptops en computers. De Deutsche Bank zegt in een verklaring volledige medewerking te verlenen, maar de zaak is uitermate pijnlijk.

Want het is niet de eerste keer dat de bank in opspraak komt, zegt Kees van Dam. "Er zijn heel strenge regels opgesteld. Witwassen van zwart geld of geldstromen die wijzen op terroristische plannen, moeten worden gemeld. Blijkbaar werken de ingevoerde interne controles toch niet goed."

Het is niet duidelijk of alleen de twee of drie medewerkers van de witwasactiviteiten wisten of dat ook leidinggevenden op de hoogte waren. In de Duitse pers zijn er speculaties dat de zaak veel groter is. Mogelijk gaat het om een miljardenzaak waarbij ook banken uit Denemarken en Amerika betrokken zijn.

Europese aanpak

Volgens de Nederlandse toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) moet er een Europese aanpak komen van witwassen. "Als ik een boef was, zou ik in mijn vuistje lachen dat het nog zo nationaal is geregeld", zegt directeur Banken bij DNB Elderson.

In ieder land hebben de banken nu hun eigen aanpak van witwassen en het is nog niet op orde, ook niet in Nederland. Het is hier wel een van de speerpunten in het toezicht op de banken en dat blijft het voorlopig ook, zegt DNB.

Veel banken zijn ermee bezig. Er zijn meer meldingen van ongebruikelijke transacties en dat komt doordat het bij de banken op de agenda staat; ze werken aan verbetering, zegt DNB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl