'Nederlander van Marokkaanse afkomst was IS-baas in Aleppo'
Een in Marokko geboren Nederlander was leidinggevende bij de inlichtingendienst van terreurgroep IS, zegt een Franse onderzoeksjournalist. De Nederlander zou verantwoordelijk zijn geweest voor gewelddadige verhoringen van westerse gevangenen in het Syrische Aleppo.
Journalist Matthieu Suc baseert zich op gesprekken met inlichtingendiensten en ex-jihadisten. Hij deed jarenlang onderzoek naar de geheime dienst van Islamitische Staat en schreef het net verschenen boek Les espions de la terreur.
'Consul in Den Bosch'
"De Nederlander speelde een centrale rol bij de geheime dienst van IS", zegt de schrijver in een interview met Frankrijk-correspondent Frank Renout. Het zou gaan om de in Rabat geboren Mohammed A. Hij groeide op in Nederland en had een Nederlands paspoort. "Zijn vader was Marokkaans consul in Den Bosch", zegt Suc.
A. radicaliseerde en volgde samen met andere extremisten militaire training in de bossen bij Utrecht, schrijft de Fransman. In 2011 en 2012 zou de Nederlander regelmatig naar Syrië reizen, waar de terreurgroep grote delen van het land in handen kreeg. In 2013 zou A. zich definitief vestigen in Aleppo. Zijn nieuwe naam werd naar verluidt Abou Obeida al-Maghribi.
Hij stelde vooral vragen, maar zijn ondergeschikten gingen soms extreem gewelddadig en sadistisch te werk.
De vader van een Belgische Syriëganger zei in 2014 dat Maghribi een Nederlander van Marokkaanse afkomst was. Volgens Suc was de Nederlander de baas van de IS-contraspionagedienst in de belegerde stad. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het verhoor van gegijzelde journalisten.
"Zelf stelde hij vooral vragen, maar zijn ondergeschikten gingen soms extreem gewelddadig en sadistisch te werk", zegt Suc. "Hij moest erachter komen of de gevangenen geen spionnen waren voor het Westen." Uiteindelijk zou Maghribi zelf door IS beschuldigd worden van spionage voor het Britse MI6.
Dood?
Volgens de Fransman zeiden tientallen betrokkenen dat de Nederlander inderdaad geheimen zou hebben doorgespeeld aan de Britten. In 2014 zou Maghribi door zijn strijdmakkers zijn vermoord. In de Britse pers werd ook geschreven over Maghribi's mogelijke dood. Ook daar werd hij genoemd als Nederlander van Marokkaanse afkomst.
Het is onduidelijk of A. daadwerkelijk dood is. Volgens Suc zijn er tegenstrijdige berichten over binnen de inlichtingenwereld. A.'s familie zegt volgens de onderzoeksjournalist dat hij inderdaad is omgekomen. Advocaat Robbert Jonk zegt tegen BNR Nieuwsradio dat A. volgens het OM nog leeft.