Een Syriër in een verwoest gebouw
NOS NieuwsAangepast

Knoops verwacht problemen voor de Staat bij het vervolgen van Syriëgangers

Strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops verwacht problemen voor de Nederlandse Staat bij het vervolgen van Syriëgangers. Hij reageerde in de studio van Nieuwsuur op het nieuws van dat programma en Trouw over Nederlandse steun aan een gewapende groep in Syrië, die door het Openbaar Ministerie als terroristisch wordt bestempeld.

Knoops vraagt zich af of Nederlandse burgers nog wel vervolgd kunnen worden als de Nederlandse Staat zich schuldig heeft gemaakt aan datgene waar de burger voor vervolgd wordt. "Een rechtbank zou kunnen zeggen: we kunnen een burger niet berechten voor iets dat door de Staat zelf is gefaciliteerd", zegt Knoops.

Rechtszaak

Over drie weken begint een rechtszaak tegen een Nederlandse Syriëganger die een bijdrage heeft geleverd aan de strijd van Jabhat al-Shamiya. Het Openbaar Ministerie noemt die organisatie salafistisch en jihadistisch. Dezelfde groepering kreeg van de Nederlandse regering 'niet dodelijke goederen' geleverd, waaronder tenten, voedselpakketten en pick-uptrucks.

Syrië-deskundige Thomas van Lingen bestrijdt dat Jabhat al-Shamiya een jihadistische organisatie is, zoals IS of al-Qaida. Wat deze rebellen wel willen is moeilijk te zeggen. In verklaringen die ze hebben ondertekend, staat dat ze van Syrië een pluralistische samenleving willen maken, waarin ruimte is voor Koerden, christenen en Arabieren.

"Maar hun echte belang is eerder de oorlog door te laten gaan, zodat hun zakken kunnen vullen met wapensmokkel, afpersing en andere praktijken waarmee ze in rebellengebied hun geld verdienen", zei Van Lingen in het NOS Radio 1 Journaal.

Op losse schroeven

Michiel Pestman is de advocaat van de Syriëganger die over drie weken terechtstaat. Hij noemt het schokkend dat de Nederlandse overheid de organisatie waar zijn cliënt bij zat, militaire steun heeft gegeven. "De beschuldiging dat mijn cliënt deel heeft genomen aan een terroristische organisatie is hiermee op losse schroeven komen te staan", zegt hij.

Knoops 'Dit kan ernstige gevolgen hebben'

S

Nederland stuurde het logistiek materieel aan Jabhat al-Shamiya in het kader van het staatsgeheime 'NLA'-programma, dat staat voor 'non lethal assistance'.

Via dit programma leverde Nederland van 2015 tot begin dit jaar 'niet-dodelijke goederen' aan 22 strijdgroepen in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl