Het publiek wordt vermaakt tijdens het diner in 2017
NOS Nieuws

Correspondents' Dinner zonder komiek? Trump: 'Misschien kom ik wel'

Een rode loper, uitbundige gala-outfits en plagende grappen. Het zijn dé ingrediënten voor het jaarlijkse White House Correspondents' Dinner in Washington. Pers, politici en beroemdheden komen samen om te laten zien dat ze elkaar op waarde schatten en om elkaar op de hak te nemen. Traditiegetrouw is de president de belangrijkste gast.

President Trump heeft sinds zijn aantreden alle edities aan zich voorbij laten gaan, maar op Twitter schreef hij vandaag dat hij dit jaar misschien wel zal gaan. Toch rekent correspondent Arjen van der Horst er niet op. "Hij zinspeelt er steeds op, maar komt op het laatste moment toch niet opdagen."

Het hoogtepunt van de avond is doorgaans de speech van de president en de roast van een komiek die daarop volgt. In 2016 nam Barack Obama tijdens het Correspondents' Dinner nog afscheid met zijn beroemde mic drop. Sinds president Trump niet zelf aanwezig is om de grappen te incasseren, is de plagerige toon veranderd.

Ook in het laatste jaar van president Obama was Donald Trump er niet bij:

De afgelopen jaren was Donald Trump niet bij het Correspondents' Dinner

President Trump was na het laatste diner in april van dit jaar absoluut niet te spreken over het evenement. "Het White House Correspondents' Dinner zoals we het kennen is voorbij", twitterde hij toen.

Michelle Wolf

De kritiek op het diner komt niet alleen van politici. Afgelopen keer waren nieuwsorganisaties, die het evenement mede organiseren, zelf ook niet te spreken over de felle toon van comédienne Michelle Wolf, onder meer bekend van The Daily Show. Ze haalde uit naar de afwezige president, maar ook naar zijn woordvoerder Sarah Huckabee Sanders, die aanwezig was om de grappen te incasseren.

Wolf zei over haar: "Eigenlijk vind ik Sarah heel leuk. Ze is heel vindingrijk. Ze verbrandt feiten en gebruikt het as om smokey eyes te maken. Misschien is ze ermee geboren, misschien zijn het leugens. Het zijn waarschijnlijk leugens."

Geen komiek meer

Een aantal grote nieuwsorganisaties dreigde na dit optreden om hun financiële steun te stoppen als de komedie niet wordt geschrapt. Maandag maakte de White House Correspondents' Association bekend dat er komend jaar voor het eerst in jaren geen komiek, maar een historicus zal optreden.

Correspondent Arjen van der Horst vindt deze keuze "nogal laf". "Ik vond het fantastisch wat Michelle Wolf deed, ze haalde niet alleen uit naar Trump, maar hield ook de nieuwsorganisaties een spiegel voor. Je weet wie je uitnodigt. Het was een vlijmscherpe politieke speech. Nu kiezen ze voor het veilige", zegt hij.

In april 2019 zal historicus en biograaf Ron Chernow een speech verzorgen tijdens het gala-diner. Hij schreef onder meer de biografieën van George Washington, Alexander Hamilton en Ulysses S. Grant. "Ik denk dat het een poging is om serieuzer over te komen", zegt Van der Horst. "Maar het kan zo best een saaie avond worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl