Het is over en uit voor het MC Slotervaart. De curatoren hebben geconcludeerd dat een doorstart niet mogelijk is. Dat betekent dat het Amsterdamse ziekenhuis en alle poliklinieken definitief moeten sluiten. Ruim duizend medewerkers raken hun baan kwijt.
Een van hen is Haaike de Vos (32). Haaike is verpleegkundige op de oncologie-afdeling, zij moest abrupt afscheid nemen van haar patiënten. "Ik had dagelijks contact met hen, dat zorgt ervoor dat je heel intieme relaties opbouwt met je patiënten."
Dat de patiënten moesten worden overgeplaatst, vond ze zwaar. "Het voelt toch als falen. Je streeft als verpleegkundige naar kwaliteit van zorg. Als er dan iemand aan het zuurstof en met infusen wordt weggereden, dan voelt het niet alsof je iemand helpt."
Nadat het faillissement van het Slotervaartziekenhuis was uitgesproken, brak een chaotische tijd aan, zegt Haaike. "Als er een kledingwinkel failliet gaat, weet je wat er gaat gebeuren. Maar niemand weet wat er gebeurt met een ziekenhuis als dat failliet gaat."
Niet alleen het medisch personeel raakt hun baan kwijt. Ook voor Henk Kortschot (62) komt er na veertig jaar een einde aan zijn tijd in het ziekenhuis. Henk is blind en werkt als telefonist en presentator van het radioprogramma in het ziekenhuis.
De afgelopen weken was het drukker dan normaal. "Iedereen belt zekerheidshalve op: gaat mijn afspraak nog wel door?" Ook kreeg hij wat boze mensen aan de lijn. "Die hadden dan een afspraak in een nieuw ziekenhuis en wilden direct hun dossier hebben, maar dat gaat niet altijd."
Op de dag van de surseance ging Henk met een vreemd gevoel naar huis. "Ik heb een paar extra biertjes genomen en ben toen in een diepe slaap beland. Maar midden in de nacht werd ik wakker en toen heb ik wel wat lopen piekeren: hoe moet het nu verder?"
Hij is inmiddels weer positief over de toekomst en heeft al gesolliciteerd bij een ander Amsterdams ziekenhuis. "Het maakt me niet uit voor welk tehuis of voor welk ziekenhuis ik werk, ik ga solliciteren waar er ook maar een vacature is."
Merie de Bruin (52) werkt al twaalf jaar in het winkeltje in het ziekenhuis, waar ze onder andere koffie en broodjes verkoopt. "Ik was een luisterend oor voor de patiënten en ik ken alle artsen van gezicht. Slotervaart is echt een Amsterdams ziekenhuis, er wordt heel veel geouwehoerd."
Nu is het er spookachtig, zegt ze. "Het halve ziekenhuis is leeggehaald. De afdelingen zijn leeg en donker." Ze vindt het een moeilijke tijd om te werken. "De sfeer is geladen. Al is het ook fijn om iedereen nog even te zien. Er is een groot gevoel van saamhorigheid."
Merie maakt zich zorgen over haar toekomst. "Ik ben de jongste niet meer en in mijn vak is het moeilijker om een nieuwe baan te vinden. Ik zie er heel erg tegenop om weer te solliciteren. Het voelt als een zware gedachte. Ik kan het nog niet afsluiten."
In het Slotervaart lagen de afgelopen weken geen patiënten meer, die zijn allemaal verplaatst nadat het ziekenhuis op 25 oktober failliet was verklaard. De bezoeken van mensen die stonden ingeschreven bij de poliklinieken, gingen nog wel door.
Nu een doorstart is uitgesloten, moeten alle resterende poliklinische patiënten worden overgedragen aan andere ziekenhuizen en artsen. Gezien de personeelstekorten die nu al in de ziekenhuizen bestaan, is dat een zeer ingewikkelde operatie.