Sta je op een wachtlijst voor hulp bij psychische problemen? Dan ben je zeker niet alleen. Op dit moment zitten naar schatting nog 88.499 mensen naast je in de papieren wachtkamer van Nederland, blijkt uit onderzoek van NOS op 3.
In de video hieronder leggen we je uit hoe het precies zit met de wachttijden:
Vooral voor de basiszorg bij psychische problemen staan er veel mensen in de wachtrij: 27.550. Voor persoonlijkheidsstoornissen en stoornissen in het autismespectrum wachten mensen het langst, soms tot 8 maanden. Dat is bijna drie keer zolang als eigenlijk mag.
Wat vooral opvalt in alle cijfers is dat de 'gemiddelde wachttijd', die vaak wordt aangehaald door zorginstellingen, eigenlijk heel weinig zegt. Mensen die hulp zoeken voor een autisme-stoornis wachten 'gemiddeld' 19 weken. Maar dat verschilt in de praktijk nogal per regio. In Utrecht is het 35 weken, in Amstelland en de Meerlanden blijft het bij 8 weken.
Bovendien is het niet zo dat een lange wachtlijst ook automatisch een lange wachttijd betekent. Voor de ene zorgvraag gaat de doorstroom bijvoorbeeld sneller dan bij de andere, is het aanbod groter of begint er maar om een bepaalde tijd een nieuwe behandeling waar je terecht kan.
De cijfers zijn verzameld door Vektis. Deze cijfers zijn gebaseerd op informatie van 80 procent van de ggz-instellingen. De overige 20 procent heeft geen of onvolledige inzage gegeven. Volgens de wet moeten zorginstellingen wel inzage geven in hun wachtlijsten.