Het huis van Corrie van der Valk in Nederasselt
NOS Nieuws

'Eindelijk einde mysterie' na vondst lichaam Van der Valk

"Een totale verrassing", noemt Martijn Koolhoven het nieuws dat de stoffelijke resten van Corrie van der Valk na 17 jaar zijn gevonden in een graf in België. Ze zou om het leven zijn gekomen bij een treinongeluk, zegt justitie in Wallonië tegen Belgische media.

Met dat scenario hield niemand in de familie Van der Valk rekening, zegt Koolhoven. Hij had in 2001 als verslaggever van De Telegraaf een primeur met het nieuws over de verdwijning van de toen 58-jarige Corrie van der Valk, de echtgenote van een telg uit de bekende horecafamilie.

"Dat was zeker groot nieuws", herinnert ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries zich in het NOS Radio 1 Journaal. Niet alleen 17 jaar geleden, maar ook daarna was er geregeld aandacht voor de vermissing. "Menig misdaadverslaggever heeft zijn tanden in deze zaak gezet, maar altijd tevergeefs."

Portemonnee lag thuis, auto voor de deur

Corrie van der Valk dronk op de ochtend van 7 januari een kop koffie met haar man Nico en werd daarna niet meer gezien. Haar kinderen vermoedden dat ze op vakantie was gegaan zonder iets te zeggen, iets wat ze vaker deed. Maar toen hun moeder 3 weken later niet op het verjaardagsfeest van haar man was, werden ze ongerust.

Het was vreemd dat Corrie vrijwel al haar persoonlijke bezittingen had achtergelaten. Haar kleding, rijbewijs en portemonnee lagen in haar huis in de Gelderse plaats Nederasselt, haar auto stond voor de deur. Alleen haar paspoort ontbrak. De kinderen gaven haar als vermist op bij de politie.

De familie is er nooit van uitgegaan dat ze het slachtoffer was geworden van een misdrijf, zegt Koolhoven. "Ze dachten dat ze ergens anders een nieuw leven wilde opbouwen. Ze had andere interesses gekregen en verdiepte zich in natuurgenezing en yoga. Ze was steeds verder van de familie verwijderd geraakt."

Het heeft een hele grote impact op hem gehad.

Martijn Koolhoven over Nico van der Valk

Politie en het Openbaar Ministerie dachten in eerste instantie wel dat er sprake was van een misdrijf en zagen Nico als verdachte. Nico was officieel niet gescheiden van Corrie, maar het echtpaar was in de loop der jaren uit elkaar gegroeid, schreef Koolhoven destijds.

Nico is meerdere keren verhoord en heeft een tijd vastgezeten in verband met de zaak. Hij heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. "Het heeft een heel grote impact op hem gehad", vertelt journalist Koolhoven. "Toch was hij tegenover mij altijd bereidwillig en toegankelijk. Hij hoopte dat de zaak zou worden opgelost."

Na de verdwijning van Corrie werd veel gespeculeerd over de betrokkenheid van haar echtgenoot Nico, zegt ook Peter R. de Vries. Maar volgens justitie in Wallonië is ze waarschijnlijk kort na haar vermissing overleden. "Dus als het verhaal nu is zoals in de krant staat, dan is het geweldig voor de familie dat aan dat soort speculaties een einde komt en hij van iedere blaam gezuiverd wordt."

Terwijl in Nederland de kranten bol stonden met nieuws over haar verdwijning, zat men in België blijkbaar met een lijk dat men niet kon thuisbrengen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries

Koolhoven deed na de verdwijning van Corrie nog lange tijd onderzoek naar de zaak. Na tips van lezers bezocht hij enkele plekken in de Marokkaanse woestijn en de bossen bij de grens met Duitsland, waar Van der Valk zou zijn gezien. Uit zijn onderzoek kwam niet naar voren dat ze in Wallonië was.

Koolhoven noemt het bizar dat een vermiste vrouw uit zo'n bekende horecafamilie destijds in een buurland als ongeïdentificeerd lichaam is begraven. Ook omdat in 1982 de echtgenote van hotelmagnaat Gerrit van der Valk was ontvoerd. Pas onlangs zijn in België anonieme graven geopend voor dna-onderzoek en was er een match met het dna van Corrie van der Valk.

Zo'n 100 kilometer verderop

Het laat zien hoe de politiediensten in België en Nederland langs elkaar heen werkten, zegt Peter R. de Vries: in 2002 was het internet minder wijdverbreid, deelden de politiediensten minder en waren er minder mogelijkheden tot dna-onderzoek.

Nederasselt ligt hemelsbreed op ongeveer 100 kilometer van de Belgische grens. "Terwijl in Nederland de kranten bol stonden met nieuws over haar verdwijning, zat men in België blijkbaar met een lijk dat men niet kon thuisbrengen."

Wat er precies met Corrie van der Valk is gebeurd, is niet duidelijk. Een familielid zegt in De Telegraaf dat zelfmoord niet wordt uitgesloten. Dat haar stoffelijk overschot nu in België is gevonden, noemt Peter R. de Vries een "bijzonder moment". "Ik dacht: eindelijk toch een einde aan dit mysterie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl