De kosten voor het halen van het rijbewijs gaan omhoog
NOS Nieuws

Rijbewijs duurder, dan maar naar goedkoop België?

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

Afrijden wordt volgend jaar duurder. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verhoogt de kosten van het theorie-examen, praktijkexamen en de gezondheidsverklaring met in totaal 10,50 euro. Geen enorm bedrag als je het afzet tegen de totale kosten.

Uit de meest recente cijfers van het CBR blijkt dat mensen in Nederland namelijk gemiddeld 2300 euro kwijt zijn aan het behalen van hun rijbewijs. Daarmee liggen de kosten voor rijlessen en het examen veel hoger dan in onze buurlanden. Duitsers betalen gemiddeld 1300 euro en de Belgen zelfs maar 174 euro. Waarom is het in Nederland zo duur?

In 2019 wordt het halen van het rijbewijs dus duurder. Volgend jaar kost het behalen van het rijbewijs Nederlanders daardoor gemiddeld 18,60 euro meer, omdat ze de verschillende examens moeten overdoen. Dat is een stijging van 0,8 procent op de gemiddelde totaalprijs voor het rijbewijs.

Volgens het CBR heeft de tariefsverhoging in Nederland verschillende oorzaken. "Het komt onder meer door een nieuwe cao, de stijging van pensioenpremies, inflatiecorrectie en het toegenomen aantal gezondheidsverklaringen die we uitgebreider moeten beoordelen."

België

In Vlaanderen is het behalen van het rijbewijs veel goedkoper. Sterker nog, de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts claimde in januari nog dat België het goedkoopste land van Europa is. Vlamingen betalen 174 euro voor het hele proces.

Dat komt doordat Vlaanderen naast het systeem van professionele rijlessen ook vrije begeleiding kent. "In België mag je rijles van je papa of mama krijgen, in Nederland mag dat alleen van bevoegde instructeurs. Daar zit het grote kostenverschil", zegt Tom Huyskens van de Nederlandse branchevereniging Bovag. Voor rijlessen van een erkende rijschool betalen Belgen gemiddeld meer per uur dan in Nederland.

De tariefverschillen tussen Nederland en België in euro's

Soort tarief Kosten Nederland Kosten België
Theorie-examen B 33,00 15,00
Praktijkexamen B 108,00 39,00
Uitkering rijbewijs 38,90 (gemiddeld per gemeente) 25,00
Gemiddeld uurtarief rijles rijschool 41,41 60,00 (maar niet verplicht)

Dat is een stuk voordeliger voor de portemonnee, maar Huyskens wijst op de gevolgen. "Nederland staat steevast in de wereldwijde top qua verkeersveiligheid. België heeft al jarenlang schrikbarende cijfers, vooral onder jongeren, en staat veel lager dan wij."

Huyskens verwacht dat het invoeren van rijlessen op 16-jarige leeftijd ook een positieve impact op de verkeersveiligheid zal hebben. "In het buitenland is tientallen procenten verbetering te zien. Voor Nederland zijn er nog geen cijfers bekend, maar honderdduizenden jongeren hebben al gebruikgemaakt van de verlaging van de leeftijd. Daardoor doen ze eerder ervaring op waardoor de verkeersveiligheid toeneemt."

Naar België?

Mocht je nou denken, ik ga lekker goedkoop afrijden in België. Dat zit er waarschijnlijk niet in. Nederlanders mogen daar niet zomaar rijexamen doen, daarvoor moet bij je de zuiderburen ingeschreven staan. "Je rijdt af in het land waar je ingeschreven staat", zegt Huyskens. "Wel is het zo dat rijbewijzen in heel Europa geldig zijn."

Max Verstappen had wat dat betreft geluk. De Nederlander staat ingeschreven als inwoner van België en behaalde daarom in 2015 heel goedkoop zijn rijbewijs. Veel rijlessen had hij niet nodig en hij haalde zijn praktijkexamen in één keer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl