Speciaal fonds voor zonnepanelen op scholen
Heleen Ekker en Henrik-Willem Hofs
redactie Binnenland
Heleen Ekker en Henrik-Willem Hofs
redactie Binnenland
Nagenoeg alle scholen van Nederland krijgen de komende jaren zonnepanelen. Dat zegt de Stichting Schooldakrevolutie tegen de NOS. Over de financiering is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de Rijksoverheid en BNG Bank (voorheen Bank Nederlandse Gemeenten).
Er wordt een fonds opgezet van 100 miljoen euro, waaruit scholen de zonnepanelen kunnen financieren. De Stichting Schooldakrevolutie gaat de scholen helpen met de technische aspecten, de papierwinkel en de financiering.
Op dit moment hebben ongeveer 1000 scholen zonnepanelen op het dak, de 6000 andere scholen nog niet. De bedoeling is dat de scholen zelf niets hoeven te investeren, terwijl ze wel vanaf dag één geld kunnen besparen, vertelt Roebyem Anders van de Stichting Schooldakrevolutie.
Lucratief
"We gaan leningen aanbieden voor een heel lange periode en tegen een heel lage rente, zodat scholen kunnen investeren in zonnepanelen en ledverlichting zonder zelf geld te hoeven meebrengen, en meteen kunnen gaan besparen." Scholen kunnen het hele bedrag lenen, tegen een nog vast te stellen lage rente en een looptijd van vijftien jaar.
De constructie is lucratief voor scholen, zegt Anders. "Een school die bijvoorbeeld 200 zonnepanelen op het dak legt, gaat zo'n 6000 euro per jaar op de energierekening besparen. Dat is natuurlijk een aardig budget, dat je kunt besteden aan het introduceren van duurzaamheid in het onderwijs."
Een school die 200 zonnepanelen op het dak legt, gaat zo'n 6000 euro per jaar besparen.
Anders denkt dat veel scholen wel positief zijn over zonnepanelen, maar dat ze aanhikken tegen de vele hobbels die ze moeten nemen. "Veel schooldirecteuren willen wel graag verduurzamen, maar hebben al zo veel aan hun hoofd en hebben vooral het geld niet op de plank liggen. Daarom gaat de Schooldakrevolutie daarbij helpen."
De scholen die nu al wel zonnepanelen hebben, zijn daar vaak jaren mee bezig geweest. Rector Monique van Roosmalen van het Sondervick College in Veldhoven kan erover meepraten. Op haar school zijn net 1136 panelen neergelegd.
Er waren volgens Van Roosmalen heel wat gesprekken voor nodig. Zo moest er Europees worden aanbesteed en subsidie worden aangevraagd. "Dat is niet iets waarvan je zegt: dat gaan we even doen. Ik dacht dat eerst wel, maar het heeft toch heel wat voeten in de aarde gehad." Het kostte de school al met al drie à vier jaar tijd.
Dubbele winst
Scholen zijn daarom blij met het initiatief. "Het is een goed plan, ik ben blij met deze doorbraak", reageerde Paul Rosenmöller van de VO-Raad vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Rosenmöller ziet vooral kansen om meer aandacht aan duurzaamheid in het onderwijs te krijgen. "En het is voor scholen een beperkte investering, want ze worden ontlast omdat ze worden geholpen met de papierwinkel en de technische aspecten. Maar het levert ook geld op. Als het geld oplevert voor het onderwijs dan is het dus dubbele winst."
'Wat is een kilowattuur?'
Het gaat de initiatiefnemers niet alleen om het duurzaam maken van de energie die scholen gebruiken, ook de leerlingen moeten er iets van opsteken, vertelt Anders. "We willen stimuleren dat scholen aandacht besteden aan duurzaamheid in het onderwijs."
Ook de leerlingen van het Sondervick College krijgen er iets van mee. Van Roosmalen: "Met de leverancier van de panelen is afgesproken dat er een lespakket aan gekoppeld wordt. Zodat de opbrengst van de panelen ook zichtbaar is op monitoren die in elk gebouw van de school hangen."
"In zo'n les ga je dan kijken: wat is nou een kilowattuur, wat is energie en hoe kun je die duurzaam opwekken, in plaats van dat je alleen een stekker in het stopcontact steekt en denkt dat dat altijd wel goed zit."
Oproep aan gemeenten
Veel schoolgebouwen zijn eigendom van een gemeente. De Schooldakrevolutie hoopt dan ook dat gemeenten al hun scholen snel toestemming zullen geven voor het plaatsen van de panelen, zodat niet elke school die toestemming zelf moet gaan regelen.
Overigens zullen niet alle schooldaken geschikt zijn, erkent Anders. Het plaatsen van zonnepanelen kan bijvoorbeeld een probleem zijn bij vooroorlogse monumentale gebouwen. Deze scholen wil ze helpen met andere duurzaamheidsmaatregelen. Het is de bedoeling dat de andere 6000 scholen binnen vijf jaar zonnepanelen hebben.