NOS Nieuws

Macron en Merkel herdenken einde Eerste Wereldoorlog bij Compiègne

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben vanmiddag nabij Compiègne het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

De ceremonie vond plaats in het bos nabij de Franse plaats, op de open plek waar het spoorwegrijtuig stond waarin op 11 november 1918 de wapenstilstand werd getekend:

Marcron en Merkel omhelzen elkaar op beladen plek

"Er is nu 73 jaar vrede in Europa", zei Macron tijdens de ceremonie. "En het is vrede, omdat wij willen dat er vrede is. Dus is de boodschap: als wij recht willen doen aan de offers van al die soldaten moeten we nooit toegeven aan onze zwakste instincten of aan pogingen ons te verdelen."

Beladen plek

De clairière de l'armistice, zoals de open plek in het bos wordt genoemd, is een beladen locatie voor zowel Duitsland als Frankrijk. In 1940 liet Adolf Hitler de wagon terugplaatsen in het bos, zodat de Fransen daar konden capituleren.

Hij vond dat Duitsland met de wapenstilstand in 1918 was vernederd door Frankrijk en wilde op zijn beurt de Fransen vernederen. Voor het eerst sinds dat moment waren Duitse en Franse leiders vandaag weer samen op de historische plek.

  • AFP
    De replica van de treinwagon
  • AFP
    De open plek in het bos nabij Compiègne
  • EPA
  • EPA

Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw ligt op de plek waar de treinwagon stond ook een granieten herdenkingsplaat met daarop de tekst: "De misdadige trots van de Duitse keizer stierf hier op 11 november 1918, weggevaagd door de vrije mensen die hij wilde onderwerpen".

Merkel en Macron plaatsten vandaag naast die plaat een kleiner, stenen plakkaat met daarop zowel in het Duits als Frans: "Op de 100e verjaardag van de wapenstilstand op 11 november 2018 onderschrijven de president van de Franse Republiek, Emmanuel Macron, en de kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, Angela Merkel, het belang van de Frans-Duitse verzoening voor Europa en vrede."

Verder zaten ze samen in een replica van de wagon - het origineel werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd - waar ze een herdenkingsboek signeerden en vervolgens elkaars hand vasthielden.

Verdere herdenking in Parijs

De president en bondskanselier reizen nu samen af naar Parijs, waar ze vanavond dineren met andere staatshoofden in Musée d'Orsay. Morgen herdenken ze met zo'n zeventig wereldleiders bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Onder anderen de Amerikaanse president Trump, de Russische president Poetin en ook de Nederlandse premier Rutte zijn aanwezig bij de ceremonie.

In de oorlog kwamen tussen 1914 en 1918 zo'n 10 miljoen soldaten om het leven en zeker 6 miljoen burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl