Feyenoord heeft ambitie, maar Ajax en PSV verdwijnen uit zicht
"Het liefst nog vaker, maar één keer in de vijf jaar kampioen worden zou moeten." Was getekend Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord. Een vrij ambitieuze uitspraak bij een club die achttien jaar op de volgende en vooralsnog laatste landstitel heeft moeten wachten.
Het is inmiddels anderhalf jaar na dat kampioenschap. Het eerste seizoen erna werd de club teleurstellend vierde. Dit seizoen is de achterstand op koploper PSV na tien wedstrijden al opgelopen tot tien punten. Ajax staat vijf punten voor. Om over de vroegtijdige Europese uitschakeling nog maar te zwijgen.
Onoverbrugbaar verschil
"Gevoelsmatig is het verschil tussen die twee clubs en Feyenoord al onoverbrugbaar", stelt NOS-commentator Arman Avsaroglu. En ergens is dat ook volkomen logisch.
In Rotterdam zullen ze zich daar nooit bij willen neerleggen, maar gezien de ruimere financiële middelen bij PSV en Ajax is het verschil niet gek. Bovendien lijkt men in Eindhoven en Amsterdam bereid grotere financiële risico's te nemen.
Giovanni van Bronckhorst wilde er op de wekelijkse persconferentie dit over kwijt: "Je kunt natuurlijk allerlei vergelijkingen maken. Of dat nu over de begroting gaat of over geld dat geïnvesteerd is... Daar lopen wij op achter. Maar voetbal wordt niet door middel van lijstjes bepaald. Het geeft wel iets aan, maar niet alles."
De trainer verwees ook naar de landstitel van twee jaar terug. Toen kwam alles samen in de Maasstad. Aankopen rendeerden (denk aan Elia, Berghuis, Kuijt, Jørgensen, Jones, Botteghin), jeugdspelers manifesteerden zich ijzersterk (Karsdorp, Kongolo, Vilhena), het elftal steeg boven zichzelf uit en had over een gelukje hier en daar niet te klagen.
Dit seizoen blijkt des te meer dat bij Feyenoord alles, maar dan ook echt alles, moet kloppen wil het met PSV en Ajax kunnen strijden om de landstitel. En het ziet ernaar uit dat het de komende jaren zo blijft. Feyenoord als 'best of the rest'.
Potentiële waarde nihil
Bekijk naast de huidige sportieve achterstand maar eens de potentiële waarde van het elftal. Avsaroglu: "Steven Berghuis, Tonny Vilhena en Nicolai Jørgensen zijn de spelers die miljoenen moeten opleveren, maar dat zullen bij lange na niet de bedragen zijn waarover in Amsterdam weleens gesproken wordt."
De waarde van Vilhena en Jørgensen vertoont niet bepaald een stijgende lijn, terwijl Berghuis zijn plaats in de selectie van het Nederlands elftal is verloren. Tel daarbij op dat ze dit seizoen geen Europese duels spelen en het wordt duidelijk dat Feyenoord qua transferopbrengsten de komende jaren normaal gesproken alleen maar verder achterop raakt bij PSV en Ajax.
Ook de talenten uit de veelgeprezen eigen opleiding worden nog niet tot de buitencategorie gerekend. Intern wordt er veel verwacht van jongens als Tyrell Malacia, Wouter Burger, Lutsharel Geertruida en Dylan Vente, maar zij hebben nog een lange weg te gaan.
Daar waar in Eindhoven en Amsterdam de jongens die pendelen tussen het eerste en tweede elftal ervaring opdoen in de eerste divisie, is dat in Rotterdam nog niet mogelijk. "Een verkeerde keuze van Feyenoord om niet in te stromen in de piramide", aldus Avsaroglu.
Aankopen renderen niet
De werkwijze van technisch directeur Martin van Geel is bekend. De beste spelers weghalen bij subtoppers. Daarmee heeft hij succes gehad bij Willem II, AZ, Roda JC en ook Feyenoord. Maar zijn laatste rijtje aankopen overtuigt nog niet.
De Argentijn Nicolás Tagliafico zou bij Feyenoord zijn aangeboden, voordat de linksback bij Ajax tekende. Feyenoord hapte niet toe en gaf meer geld uit om Ridgeciano Haps over te nemen van AZ. Tagliafico blinkt wekelijks uit bij Ajax, terwijl Haps langdurig geblesseerd is.
Sofyan Amrabat, Sam Larsson, Jeremiah St. Juste en nu Yassin Ayoub. Ze blonken uit voor hun club in de subtop, maar in De Kuip schitteren lukte niet.
Aanvoerder Robin van Persie is naast het gezicht van het huidige Feyenoord ook de belangrijkste speler. Hij is bezig aan zijn laatste seizoen, het contract van prijzenpakker Van Bronckhorst loopt af. Onzekerheid alom dus.
Geen geld
Dan nog een belangrijk punt: het potje waaruit eventuele nieuwe aankopen kunnen worden betaald, is leeg. Feyenoord moet creatief zijn op de transfermarkt. Er is door de club veel geld vrijgemaakt om te investeren in een nieuw trainings- en jeugdcomplex.
Met de komst van Feyenoord City zou de club een financiële stap moeten maken, maar voorlopig blijft het vooral bij balletjes breed en flink veel hoofdpijn rondom het enorme project.
Feyenoord-directeur Jan de Jong kwam tot ergernis van andere partijen onlangs met een nieuwe, harde eis. De inkomsten voor zijn club zijn in de huidige opzet beraamd op 17,5 miljoen euro vast en 7,5 miljoen euro variabel.
Hij wil dat daar een gegarandeerd bedrag van 25 miljoen euro van gemaakt wordt ten behoeve van het spelersbudget. Anders trekt Feyenoord zich terug uit het prestigieuze plan aan de Maas. Gemeente en club staan lijnrecht tegenover elkaar.
De fans zijn het wachten beu. Vandaag, in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo, wordt er een spandoekenactie georganiseerd. Online is er een actie gestart met de hashtag #StopFeyenoordCity.
Lastig verhaal, tenzij...
Kortom: op deze manier is het voor Feyenoord eigenlijk onmogelijk om mee te kunnen doen met PSV en Ajax. Eigenlijk is het oneerlijk om Feyenoord met die clubs te vergelijken. De derde plaats lijkt de komende jaren het hoogst haalbare. Tenzij...
Pierre van Hooijdonk had onlangs in Studio Voetbal een oplossing. "Er moet een groot schip met geld binnenvaren", stelde de voormalige Feyenoord-spits. "Een sjeik bijvoorbeeld. Feyenoord is een topclub. En ik denk dat, zoals het nu gaat, lang kan gaan duren voordat je de aansluiting hebt met Ajax en PSV."
Eén keer in de vijf jaar zou Feyenoord kampioen moeten worden volgens Jan de Jong. Na dit seizoen zijn er nog twee jaar te gaan.