NOS Nieuws

Xtc en fel licht kan gevaarlijk zijn, maar er zijn nog geen regels

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Tijdens het ADE-feest DGTL hebben zeker acht bezoekers epileptische aanvallen gehad, volgens aanwezigen door de combinatie van de stroboscooplichten en drugsgebruik. Deze aanvallen op dancefeesten komen vaker voor, zegt het Trimbos Instituut. Moet er dan niet meer voorlichting komen hierover?

Ja, dat moet, zeggen verscheidene lichttechnici en Gerard Alderliefste, verslavingsarts en initiator van het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. "We geven al veel voorlichting over risico op epilepsie door xtc, maar het lijkt me verstandig om hier een duidelijke aanvulling bij te geven. Iets als: weet dat felle lichten een aanval kunnen triggeren bij xtc-gebruik en een bestaande gevoeligheid."

Leon Driessen, lichttechnicus bij grote dance-evenementen in Nederland en vader van een dochter met epilepsie, vindt het raar dat er geen regels zijn voor lichttechnici op dit gebied. "Maar de vraag is of er regels zijn op te stellen. Iedereen reageert anders op het licht. Het is een combinatie van oververmoeidheid, drugsgebruik en licht en hoe je daar als individu mee om kan gaan."

Al drie keer heeft lichttechnicus Dimitri Nikos de Wal meegemaakt dat mensen out gingen tijdens zijn shows. "Daarom ben ik er nu wel bewust mee bezig, maar de lichttechnici om mij heen echt niet." De Wal kiest er sinds de incidenten voor om de frequentie van de lichten lager te zetten en de stroboscoop niet langer dan 5 seconden aan te zetten.

Maar daar zijn zij bijna de enige in, zegt De Wal. "Er moet meer aandacht worden besteed aan de effecten van licht. Deze epilepsieaanvallen kunnen voorkomen worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de lichttechnici zelf, niet bij de organisaties van de feesten. Er moet bijvoorbeeld voorlichting komen op de opleiding."

Ruben Snoo, lichttechnicus en docent lichttechniek, vindt het een moeilijke situatie, hij vraagt zich af wie er nou precies verantwoordelijk is voor de eventuele epileptische aanvallen van bezoekers. "Ik denk dat de lichtman verantwoordelijk is. Maar er zijn geen regels. Dat is echt een grijs gebied, maar het moet opgelost worden."

Creativiteit boven gezondheid

Snoo geeft nu geen les over de gezondheidsgevolgen van lichtshows, vertelt hij. "Ik geef feedback op de shows van mijn leerlingen. Die feedback gaat echter over het verhaal dat ze hebben neergezet, niet over hoe visueel verantwoord de show was. Ik let alleen op de creativiteit."

Als Snoo zelf wordt aangesproken op zijn gebruik van het licht tijdens een show voelt hij zich gepikeerd. "Als iemand zegt dat het licht fel of irritant is, voel ik me aangevallen. Je wil dat iets mooi eruitziet. Maar goed, dan zet je je professionele pet op en pas je het aan. Ik luister wel naar de feedback."

Waarom ontwikkelen we geen veiligheidsbrillen voor dancefeesten? Gewoon een hip brilletje, een aparte voor mannen en een aparte voor vrouwen.

Ruben Snoo, lichttechnicus

Volgens Driessen ligt de verantwoordelijkheid bij de bezoeker. "Je moet als organisatie natuurlijk aangeven dat er fel licht is bij een show. Dat wordt ook vaak gedaan door posters. Maar daarnaast moet je als bezoeker zelf kijken of je denkt dat je het aankan. Mijn dochter wordt nu 18, maar zij kan niet met haar epilepsie haar autorijbewijs halen. Dat zijn gewoon leefregels."

Daarnaast kan de oplossing ook heel praktisch zijn, zegt Snoo. "Er zijn oordoppen voor geluidsoverlast. Waarom ontwikkelen we geen veiligheidsbrillen voor dancefeesten? Gewoon een hip brilletje, een aparte voor mannen en een aparte voor vrouwen, die je bij binnenkomst kan pakken en op kan zetten. Waarom niet? Dan heb je dit probleem misschien wel opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl