Ziekenhuis Harderwijk wil ziekenhuiszorg Lelystad overnemen
Het St Jansdal Ziekenhuis uit Harderwijk wil de poliklinische ziekenhuiszorg in Lelystad overnemen. Dat blijkt uit een bericht dat is verspreid onder de medewerkers van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Het St Jansdal bevestigt dat er plannen zijn, maar zegt dat de deal nog niet honderd procent rond is.
Ook andere partijen zijn in gesprek met de curator. Zo heeft Cardiologie Centra Nederland (CCN), een netwerk van behandelcentra voor hart- en vaatziekten, zich ook gemeld als overnamekandidaat.
"De verwachting is dat de inwoners van Lelystad voor ruim tachtig procent van hun ziekenhuisbezoeken gewoon terecht kunnen in hun eigen stad", zegt Relinde Weil van de raad van bestuur van St Jansdal. Ze noemt het plan "realistisch en haalbaar".
Weil legt uit wat er wel en niet blijft in Lelystad:
"Voor zeer specialistische zorg wordt er doorverwezen naar St Jansdal of andere omliggende ziekenhuizen," staat in het bericht aan de medewerkers. In Lelystad kunnen mensen terecht voor uitgebreide poliklinische zorg, diagnoses, kleine medische ingrepen en er komt een spoedpoli. Het gaat in alle gevallen om dagbehandelingen, het is niet meer mogelijk om in het ziekenhuis te worden opgenomen.
De afdelingen spoedeisende hulp, kindergeneeskunde en verloskunde verdwijnen uit Lelystad. Daar heb je een operatiekamer en een intensive care voor nodig met veel artsen en gespecialiseerd personeel en dat is volgens St Jansdal te duur.
Het St Jansdal wil gebruikmaken van de huidige medewerkers en medisch specialisten van het MC Zuiderzee. Ook de polikliniek in Dronten blijft volgens de plannen open. Wat er met de poliklinieken in Emmeloord en Urk gebeurt is op dit moment nog niet bekend.
Volgens orthopedisch chirurg Jasper Zwiers, woordvoerder van de medische staf van de IJsselmeerziekenhuizen, bestond het vermoeden al dat St Jansdal interesse had in de overname. Er zou deze zomer ook al contact zijn geweest tussen de twee ziekenhuizen om te kijken of er meer kon worden samengewerkt.
Teleurstellend
Een samenwerking met het St Jansdal brengt volgens Zwiers een einde aan een onzekere periode. Maar het verdwijnen van de afdelingen spoedeisende hulp, kindergeneeskunde en verloskunde stemt Zwiers minder enthousiast. "Het is zeer teleurstellend om te lezen dat deze afdelingen in de nieuwe plannen niet blijven in Lelystad. Wij willen deze zorg blijven bieden aan de patiënt."
De burgemeester Adema van Lelystad is blij met het nieuws dat er in de stad een ziekenhuis blijft waar mensen voor 80 procent van de ziekenhuisbezoeken terecht kunnen. Maar ze vindt dat mensen in Lelystad ook terecht moeten kunnen voor spoedeisende hulp en verloskunde.
"St Jansdal heeft ons verteld dat dat financieel geen haalbare kaart is en dat is de reden dat we nu naar politiek Den Haag kijken, want dat zou toch ook in deze regio geborgd moeten zijn."