Merkel stapt op als CDU-leider, wie wordt haar opvolger?

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

De verkiezingen in de kleine Duitse deelstaat Hessen zorgen vandaag voor een aardverschuiving in de Duitse politiek. Voor het eerst ligt open op tafel dat er een einde komt aan het tijdperk van bondskanselier Angela Merkel.

Nadat Merkels partij bij de verkiezingen van gisteren 10 procent van de kiezers verloor, vooral aan de Groenen en de AFD, kondigt ze vandaag aan dat ze een deel van haar takenpakket, namelijk het voorzitterschap van de partij, ter beschikking stelt. Tegelijk laat ze weten dat ze in 2021 niet meer verkiesbaar is als bondskanselier.

''Het beeld dat de regering in Berlijn uitstraalt is onacceptabel", zegt Merkel vandaag op haar persconferentie na de gevoelige nederlaag van haar partij in de deelstaat. "De uitslag voor de CDU in Hessen was beter geweest als die niet was overschaduwd door het negatieve politieke klimaat van de politiek in Berlijn. Ik draag de verantwoording voor succes en mislukking.''

Merkel stapt op als CDU-leider, wie wordt haar opvolger?

Hoewel al langer duidelijk was dat ze na de vorige Bondsdagverkiezingen aan haar laatste regeerperiode zou beginnen, was nog niet duidelijk hoe haar opvolging eruit zou gaan zien. Het lijkt er vandaag op dat ze de regie over haar opvolging nauwkeurig in de hand probeert te houden.

Lieveling

Direct na haar mededeling dat ze geen voorzitter meer wil zijn, stelde haar lievelingskandidaat voor deze positie zich kandidaat: Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij is sinds begin dit jaar secretaris-generaal van de partij.

Mogelijk heeft ze een groot nadeel: ze heeft niet veel tijd gekregen om een eigen politiek gezicht te ontwikkelen. Voor de rechterflank van de partij zal ze mogelijk te veel met Merkel in verbinding worden gebracht.

Binnen een paar uur had de lievelingskandidaat van Merkel al twee geduchte tegenstanders. Eerst meldde zich Friedrich Merz, een man die als fractievoorzitter Merkel als nieuwe bondskanselier het vuur aan de schenen legde op alle mogelijke economische dossiers.

Merz is een hardliner, een man die model staat voor de rechterflank van de partij. Rond Merz verzamelen zich de partijgenoten die vinden dat Merkel te veel naar links is opgeschoven met de partij. Daarmee zou ze een gat geschapen heeft op rechts, dat met bravoure door de AFD is opgevuld.

Merz heeft een groot nadeel, en dat is dat hij sinds zijn vertrek uit de politiek geen politieke activiteiten heeft ondernomen. Dat is in Duitsland meestal geen opstapje voor het kanselierschap.

Korte staat van dienst

Voor Jens Spahn, de derde kandidaat voor het partijvoorzitterschap, geldt ongeveer hetzelfde. Hij is ook een economische hardliner maar ook hij heeft nog een iets te korte staat van dienst.

Spahn maakt meer kans om opvolger te worden van Merkel, hoewel ook hij als Bondsdaglid uiterst kritisch was over haar economische politiek en vluchtelingenpolitiek. Nu hij als gezondheidsminister door Merkel in haar nieuwe kabinet is gekozen, is merkbaar dat hij beduidend meer ervaring heeft opgebouwd in het Berlijnse machtsspel dan zijn tegenspelers Friedrich Merz en Annegret-Kramp Karrenbauer.

Het wachten is nog op andere kandidaten, Maar zij hebben nog zes weken de tijd, want dan zijn de verkiezingen voor het voorzitterschap binnen de partij. Hiermee wordt duidelijk wie ons buurland in de toekomst zal gaan leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl