Phillip Cocu
NOS Voetbal

Phillip Cocu in Turkije: terugblik op 123 roerige dagen

Het oogt zo op het eerste gezicht een merkwaardige verbintenis: de serene, haast schuchtere Phillip Cocu, aangesteld bij de heerlijke, maar soms helse heksenketel die Fenerbahçe is.

Toch zetten beide partijen op 27 juni van dit jaar hun handtekening onder een tweejarig contract. De 47-jarige Cocu en de club krijgen van president Ali Koç de tijd om aan elkaar te wennen.

De negentienvoudig Turks kampioen, die al vier jaar wacht op zijn twintigste titel, kreeg in 2016 een knauw van de UEFA door het overtreden van de Financial Fair Play-regels en probeert sindsdien met beperktere financiële middelen de boel weer op orde te krijgen.

'Kans om iets op te bouwen'

Op het veld moet Cocu daarvoor zorgen. "De plannen van de club voor de toekomst spreken me aan", zegt hij bij zijn aanstelling. "Ik zie hier een uitdaging en krijg de kans om iets op te bouwen, zoals ik ook bij PSV heb gedaan."

Phillip Cocu en Fenerbahçe-president Ali Koç

Oefenwedstrijd tegen Feyenoord

De voorbereiding biedt nog enige hoop. Er wordt weliswaar verloren van Lausanne, maar daar staan overwinningen op Fulham en Cagliari tegenover.

Ook speelt de club een bizarre oefenwedstrijd tegen Feyenoord, waarin Fenerbahçe de Rotterdammers een helft lang van de mat speelt en na 18 minuten al met 3-0 leidt. In de laatste tien minuten sleept Feyenoord er met drie goals alsnog een gelijkspel uit.

Ook de eerste competitiewedstrijd verloopt naar behoren. Ondanks een vroege achterstand wordt Bursaspor met 2-1 verslagen. De eerste drie punten zijn binnen.

Dan komt de klad erin. Fenerbahçe wordt uitgeschakeld in de derde kwalificatieronde van de Champions League. Na een 1-0 nederlaag in Portugal komt de club in het eigen Sükrü Saracoglu-stadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Geen schande, maar de drie opeenvolgende nederlagen in de competitie zijn dat wel. Achtereenvolgens Yeni Malatyaspor, Göztepe en Kayserispor blijken te sterk. 26 jaar geleden verloor de club voor het laatst drie competitieduels op rij.

Rare keuzes

Cocu zit dan echter nog niet op de schopstoel. Dat stelt de Turkse journalist Senad Ok. "Als deze president zegt dat Cocu tijd nodig heeft, dan geloven de fans dat."

Helemaal heilig is Cocu natuurlijk ook niet. "Mijn indruk van zijn eerste maanden hier? Hij is rustig, geduldig en praat intelligent over voetbal, maar in de wedstrijden maakt hij soms rare keuzes", aldus de journalist.

Verlies tegen Dinamo Zagreb

Na een goed resultaat tegen Konyaspor (1-0 uitzege) loopt het eind september helemaal in de soep. Fenerbahçe blameert zich in de groepsfase van de Europa League door met 4-1 te verliezen bij Dinamo Zagreb.

"Je kan wel eens een slechte wedstrijd spelen. Maar je kan sowieso geen topprestatie leveren als je niet alles geeft", zegt Cocu na afloop. "Daarom moeten we onze excuses aanbieden aan de club en aan onze fans."

In de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb staat de net aangetrokken Harun Tekin onder de lat. En niet het ervaren clubicoon Volkan Demirel. De 36-jarige doelman is immens populair bij de fans en het passeren van de 63-voudig international wordt Cocu niet in dank afgenomen.

"Met Demirel aan jouw kant kun je potten breken", stelt Mario Been, oud-assistent van Dick Advocaat bij Fenerbahçe in de Volkskrant. "Die jongen staat al elf jaar in de basis en houdt de ploeg bij elkaar. Nu verloor Fenerbahçe kansloos en ik vond Tekin niet beter."

Turkse kranten op 1 oktober 2018 over Phillip Cocu: een fiasco

In de thuiswedstrijd tegen rivaal Besiktas kan de ploeg zich nog enigszins oprichten en wordt er een 1-1 gelijkspel uit het vuur gesleept. Daarna volgt echter een ontluisterende 3-0 nederlaag bij Rizespor. Cocu lijdt zijn vierde nederlaag van het seizoen en Fenerbahçe staat veertiende in de competitie

Op 10 oktober zegt voorzitter Koç dat Cocu het slachtoffer is geworden van een complot en pesterijen bij de club. Zo zouden assistenten van Cocu onder meer informatie hebben gelekt. Drie spelers worden wegens onprofessioneel gedrag voor onbepaalde tijd uit de selectie gezet.

De affaire geeft Cocu even wat respijt, maar na nog eens twee keer 0-0 in de competitie en de nederlaag tegen Ankaragücü is het geduld van Koç echt op en komt er na 123 dagen een einde aan het avontuur van Cocu in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl