Phillip Cocu
NOS Voetbal

'Cocu krijgt tijd, hij is het probleem niet van Fenerbahçe'

Het gaat nog niet vanzelf met Phillip Cocu bij Fenerbahçe. De club werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League en verloor twee van de drie competitieduels in Turkije.

Toch lijkt de oud-coach van PSV zich nog geen zorgen te hoeven maken over zijn positie. Zelfs niet bij Fenerbahçe, een trainerskerkhof waar sinds 2013 zes verschillende trainers het voor zeggen hadden.

'Niet ontslaan'

"Cocu is niet het probleem", begint Senad Ok als we hem vragen naar de slechte start en de druk die daaruit mogelijk is ontstaan op de trainer. De journalist volgt de topclub nauwgezet namens de Turkse krant Milliyet.

"Fenerbahçe gaat Cocu echt nog niet ontslaan. Zelfs niet als hij ook de komende drie duels verliest. Al schat ik de kans dat dit gebeurt op één procent."

Phillip Cocu en assistent Erwin Koeman tijdens een training van Fenerbahçe

De belangrijkste oorzaak voor de beroerde resultaten zit hem volgens de clubwatcher vooral in de samenstelling van de selectie. En passiviteit op de transfermarkt.

"Fenerbahçe had twee aanvallers: Fernandão en Roberto Soldado. De eerste werd verkocht en de tweede raakte geblesseerd. Tegen Benfica (1-0 verlies en 1-1) zette Cocu toen noodgedwongen een middenvelder in de spits."

Vorige week zag Cocu ook nog twee "key-players", zoals de journalist hen noemt, vertrekken. De Braziliaanse smaakmakers Josef en Giuliano verkasten beiden naar Saudi-Arabië.

Daarnaast zijn ze in Istanbul gebonden aan restricties. De club is door de UEFA gestraft wegens het overtreden van de regels van Financial Fair Play. Inkomende transfers laten langer op zich wachten. En er mag niet meer geld uit dan er binnenkomt.

Phillip Cocu en Fenerbahçe-president Ali Koç

Een andere belangrijke reden waarom Cocu nog lang niet op de schopstoel zit: Fenerbahçe, dat vorig jaar als tweede eindigde, heeft sinds dit seizoen een nieuwe president, Ali Koç.

"En de supporters staan achter hem", zegt Ok. Als Cocu vorig jaar coach was geweest, stond hij nu al onder hevige druk. Want de vorige (Aziz Yildirim, red.) was alles behalve populair. Als deze president zegt dat Cocu tijd nodig heeft, dan geloven de fans dat."

De journalist haalt in zijn verdediging van Cocu ook de laatste twee competitienederlagen aan. Die waren nogal onfortuinlijk, zegt hij. "Fenerbahçe kreeg genoeg kansen, maar scoorde niet. Bovendien: Turkse ploegen hebben het in uitwedstrijden áltijd moeilijk."

Toch kritiek

Helemaal heilig is Cocu natuurlijk ook niet. "Mijn indruk van zijn eerste maanden hier? Hij is rustig, geduldig en praat intelligent over voetbal, maar in de wedstrijden maakt hij soms rare keuzes", aldus de journalist.

"Hij wacht soms veel te lang met wisselen. En hij laat spelers die er niets van bakken negentig minuten staan, zoals dat in de laatste wedstrijd met André Ayew gebeurde."

Ok vindt ook, want zo werkt dat in Turkije, dat Cocu wat vaker naar de wensen van supporters zou moeten luisteren.

"Zij willen jonge spelers in actie zien, zoals de 21-jarige Baris Alici. Als hij in het veld staat en ze verliezen zijn ze een stuk minder boos dan wanneer er wordt verloren met hem op de bank."

De Braziliaan Jailson is door Fenerbahçe gekocht van Grêmio

Cocu mocht op de laatste dag van de transfermarkt toch nog twee nieuwe spelers verwelkomen. Jailson, een 22-jarige middenvelder, komt voor vier miljoen euro over van Grêmio in zijn geboorteland Brazilië.

Yassine Benzia is een 23-jarige aanvallende middenvelder uit Frankrijk die wordt gehuurd van Lille. Of de twee ook daadwerkelijk versterkingen zijn moet in de komende weken blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl