Aardappelplanten hangen slap op het uitgedroogde land
NOS NieuwsAangepast

Vlaanderen erkent droge zomer als landbouwramp

De Vlaamse overheid heeft de droge zomer officieel erkend als landbouwramp. Dat meldt de Vlaamse minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. De erkenning maakt de weg vrij voor schadevergoedingen aan boeren.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in België heeft vastgesteld dat er tussen 2 juni en 6 augustus uitzonderlijk weinig regen viel. Vlaamse gemeenten hebben in die periode rond de 12.000 schadegevallen gerapporteerd, schrijft de omroep VRT.

Boeren uit getroffen sectoren hebben drie maanden om een schadeclaim in te dienen. Het maximum per ondernemer is vastgesteld op 62.400 euro. De schadeclaims worden volgens de minister met voorrang behandeld.

Klappen in Nederland

In Nederland is nu geen extra overheidsgeld beschikbaar gesteld om boeren te helpen. Duitsland en Zweden doen dat wel. Nederlandse boerenorganisaties vinden dat het kabinet te weinig doet.

Wel mochten Nederlandse boeren dit jaar langer mest uitrijden om klappen op te vangen. Ook bepaalde gewassen mochten langer blijven staan.

"De overheidsvergoedingen in Nederland zijn niet te vergelijken met die in België en Duitsland", zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens hem is minister Schouten vooralsnog niet van plan bestaande regelingen uit te breiden, omdat ze vindt dat deze volstaan.

Terugkerend argument van het ministerie is de slechtweerverzekering. Die wordt voor 60 procent vergoed door de overheid. Desondanks merkt landbouworganisatie LTO dat weinig boeren zich verzekeren; ze vinden de verzekeringen te duur in verhouding tot het risico dat ze dekken.

Belastingvrij

LTO wil daarom dat het kabinet de slechtweerverzekering goedkoper maakt, door de assurantiebelasting te schrappen. Daarover lopen al gesprekken. Verder hoopt de landbouworganisatie op een belastingregel die het boeren mogelijk maakt geld tijdelijk belastingvrij te reserveren voor tegenslag.

"Wij zoeken het vooral in structurele maatregelen, en willen onze hand niet ophouden", zegt een woordvoerder van LTO. "Wel hopen we dat het ministerie wil kijken naar compensatie voor boeren in de Achterhoek en Salland, waar de meeste droogte was, en in Zeeland, waar boeren door verzilting hun gewassen niet konden beregenen."

De universiteit van Wageningen doet onderzoek naar de gevolgen van de droogte voor Nederlandse boeren. Als deze resultaten er zijn, gaat minister Schouten met de Tweede Kamer in debat over de droge zomer en gewasbescherming in de toekomst. Het ministerie zegt open te staan voor ideeën van de Kamer en van boeren en hun belangenorganisaties, maar zegt dat plannen meer moeten behelzen dan "allen een zak geld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl