Ook MC Slotervaart in Amsterdam failliet, eerste patiënten verplaatst
Na de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland is ook het MC Slotervaart in Amsterdam failliet verklaard. Het ziekenhuis is onderdeel van de MC Groep, dat in financiële nood verkeert. Er lijkt geen mogelijkheid voor een doorstart.
De locatie vroeg deze week ook uitstel van betaling aan. Het personeel is vanmiddag op de hoogte gebracht. Bij de vestigingen van de IJsselmeerziekenhuizen zijn de medewerkers vandaag formeel ontslagen, zoals gebruikelijk bij een faillissement.
Alle patiënten die klinische zorg krijgen in het MC Slotervaart, die daar dus in een bed overnachten, moeten morgen voor 15.00 uur het ziekenhuis hebben verlaten. Een special crisisteam, waarin ook mensen uit de ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving zitten, kijkt per patiënt welk ziekenhuis voor hen het meest passend is. "We kijken op individueel niveau en naar de behoeften van de patiënt", zegt curator Marc van Zanten.
Gisteravond lagen er nog 74 patiënten in het ziekenhuis, rond 22.00 waren dat er nog zo'n 50.
Alle 17.000 patiënten van de poliklinieken van het MC Slotervaart worden de komende weken overgedragen aan andere ziekenhuizen. Ook hier wordt volgens curator Van Zanten per patiënt gekeken in welk ziekenhuis de best passende zorg kan worden aangeboden.
Al deze maatregelen worden betaald uit een speciaal boedelkrediet dat beschikbaar is gesteld door de zorgverzekeraars. Het is volgens Van Zanten voldoende om alle zorg te dekken.
Uitzonderlijke situatie
Curator Zanten benadrukte tijdens een persbijeenkomst hoe uitzonderlijk de situatie is. "Het komt niet vaak voor dat een ziekenhuis failliet gaat. Dat is heel uitzonderlijk en daarom is een zorgvuldige afwikkeling van groot belang." Daarbij krijgt het ziekenhuis steun van onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit, het ministerie van Volksgezondheid en de gemeente Amsterdam.
Mariska Tichem, bestuursvoorzitter van het MC Slotervaart, zei tijdens dezelfde bijeenkomst dat alle medewerkers diep teleurgesteld zijn. "Maar ik heb ook een trots gevoel, dat al die medewerkers met een ontzettend groot hart keihard zijn blijven werken voor onze patiënten. Dat blijven ze vandaag en morgen ook doen en daar heb ik ze vanmiddag ook een heel groot compliment voor gegeven."
Verslaggever Gerri Eickhof ziet verpleegkundigen naar buiten komen met persoonlijke bezittingen. Ook halen leveranciers al spullen terug. "Intussen komen er ook patiënten die horen dat de toekomst van het ziekenhuis onzeker is, en ook patiënten die om uitleg en informatie komen vragen. Daar waren mensen bij die tamelijk wanhopig leken, dat was treurig om te zien."
De afdeling spoedeisende hulp van het MC Slotervaart is al sinds dinsdag dicht. De zorgverzekeraars maakten vandaag bekend dat zorgtaken worden overgedragen aan ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Zaandam
Marjolein Moorman, wethouder van Onderwijs in Amsterdam, zegt dat hard wordt gewerkt aan de overplaatsing van patiënten naar andere ziekenhuizen. Ook het personeel wordt geholpen bij het vinden van een andere baan in Amsterdam.
De vier locaties van de IJsselmeerziekenhuizen worden niet meteen gesloten. In de vestigingen liggen zo'n 200 patiënten. De curatoren hebben met de zorgverzekeraars afgesproken dat er geld wordt vrijgemaakt voor de afbouw van de zorg.
Patiënten verhuisd
De vestiging in Amsterdam en die in Flevoland zijn van dezelfde eigenaren, maar staan geregistreerd als aparte bedrijven. Het faillissementsverzoek tot uitstel van betaling werd daarom behandeld door de rechtbank in Amsterdam en niet, zoals bij andere locaties, door de rechtbank Midden-Nederland.
De MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart hebben de afgelopen tien jaar van diverse partijen miljoenen euro's steun ontvangen. Tien jaar geleden waren er ook al grote financiële problemen; toen werden de ziekenhuizen overgenomen door zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer en hun MC Groep.