NOS Nieuws

Duizenden mensen trekken van Honduras naar de VS, zijn ze te stoppen?

Duizenden mensen zijn vanuit Honduras via Guatemala onderweg naar Mexico, met als einddoel de Verenigde Staten. In de VS hopen ze een beter leven te krijgen, maar president Donald Trump doet er alles aan om dat te voorkomen. De afgelopen week ventileert hij op Twitter regelmatig zijn ongenoegen over de karavaan, werkt dat?

Marc Bessems, correspondent Latijns-Amerika, denkt van niet. "Deze karavaan wordt al jaren georganiseerd om aandacht te genereren voor de omstandigheden in Honduras. Normaal gezien keken er niet veel media naar om, tot Trump er van alles over ging zeggen. Nu duikt de internationale pers op de tocht."

Door de aandacht is het aantal immigranten dat zich bij de karavaan aansluit volgens Bessems enorm gestegen. Vorig week begon de tocht in San Pedro Sula, een stad in Honduras waar veel geweld is, met een paar honderd man. Nu lopen er naar schatting 3000 tot 4000 immigranten mee in de karavaan. Vrijdag kwamen de eersten aan bij de Mexicaanse grens.

  • AFP
  • ANP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

"Trump heeft het zelf dus veel groter gemaakt", zegt Bessems. De Amerikaanse president wil dat de optocht in Midden-Amerika al bij grensovergangen gestopt wordt, maar die oproep vindt geen gehoor. Tussen landen als Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragua kunnen inwoners vrij reizen, net als wij dat grotendeels in de Europese Unie kunnen. Daardoor zijn de migranten die onderweg naar het noorden zijn niet in overtreding. "Dat is niet illegaal, ook niet als Trump het zegt", legt Bessems uit.

De president probeert door uithalen richting Mexico er nu voor te zorgen dat de migrantenstroom aan de zuidelijke grens van het land gestopt wordt. Trump waarschuwde dat hij de grens met Mexico sluit als de vluchtelingenstroom niet gestopt wordt. Met dat dreigement staat een recent gesloten handelsdeal ter waarden van miljarden op het spel.

Ondanks de maatregelen en harde taal van de Amerikaanse president blijven er meer vluchtelingen succesvol naar de Amerikaanse grens afreizen. Volgens ongepubliceerde data die The Washington Post in handen heeft zijn er het afgelopen jaar 100.000 mensen bij de grens tussen de VS en Mexico opgepakt. Dat is 30.000 meer dan tijdens de vorige piek, in 2016.

Het is de vraag of de druk van Trump helpt, want Mexico probeert al jaren om de vluchtelingenstroom vanuit het zuiden terug te dringen. Sinds 2015 heeft Mexico meer mensen naar landen in Midden- en Zuid-Amerika gedeporteerd dan de VS. "Dat is onder president Obama al begonnen", zegt Bessems. "Je zag toen veel druk vanuit de VS op Mexico om hun zuidgrens beter te beschermen. Sindsdien zijn ze daar actiever in geworden. Er zijn patrouilles, wegblokkades en grote zoektochten naar illegalen. Die worden dan gewoon weer de grens overgezet. Dat heeft al goed geholpen."

Toch wacht je ook een "helse tocht" als je in Mexico niet opgepakt wordt, zegt Bessems. Want er zijn ook andere bedreigingen onderweg. "Dan is de kans nog groot dat je overvallen, verkracht of zelfs vermoord wordt." Om de kans daarop te verkleinen reizen de vluchtelingen het liefst in groepen. Dan zijn ze veiliger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl