'Toondoof' en 'Niet in mijn huis': kritiek op videochat-apparaat Facebook
We schreven het onlangs nog: 2018 is tot nu toe een slecht jaar voor Facebook. Door een aaneenschakeling van crises rondom privacy heeft het imago van het bedrijf een aantal deuken opgelopen. Desondanks ziet Facebook voldoende reden om vandaag een apparaat op de markt te brengen waarmee gebruikers een camera en microfoon van het sociale netwerk in huis halen.
Het gaat om een videochat-apparaat genaamd Portal, dat nu nog alleen verkrijgbaar is in de VS. Dat Facebook hieraan werkte was al langer bekend. Eerder leek het erop dat het bedrijf het apparaat tijdens ontwikkelaarsconferentie F8 zou gaan aankondigen. Een dataschandaal anderhalve maand eerder gooide roet in het eten.
Kort na grote hack
Nu ziet het bedrijf alsnog een goede gelegenheid voor een introductie. Dat terwijl Facebook slechts tien dagen eerder bekend moest maken dat het gehackt is en dat daardoor 50 miljoen gebruikers zijn getroffen. Daar komt bij dat het nog altijd onduidelijk is wat de impact van de hack is geweest.
Het nieuwe apparaat is in feite een luxe versie van FaceTime en Skype. Het idee is simpel: Portal is bedoeld om te videobellen met vrienden en familie. Maar Facebook belooft meer. Zo zit er een functie in die de 'actie in huis' (het bedrijf noemt stoeien met kinderen als voorbeeld) zal volgen en filmen als je aan het videochatten bent met bijvoorbeeld opa en oma. Ook zit er een functie in die achtergrondgeluid moet wegfilteren.
Daarnaast is het apparaat met je stem te bedienen. Met "Hey Portal" kun je iemand bellen. Degene die je belt hoeft niet hetzelfde apparaat in huis te hebben, het werkt ook met de videobelfunctie in Messenger. Ook heeft Facebook de slimme assistent van Amazon geïntegreerd. Daarmee kun je bijvoorbeeld om het weerbericht vragen.
Er kan overigens ook een hele hoop niet: zoals YouTube kijken, surfen via een webbrowser, en WhatsApp en Instagram zijn niet ingebouwd. Zelfs het nieuwsoverzicht van Facebook en ook berichtendienst Messenger zijn in geen velden of wegen te bekennen, schrijft techsite The Verge.
Vragen over privacy
In het persbericht benadrukt Facebook dat het zich bewust is van de privacyvraagstukken. Zo zegt het bedrijf dat het mogelijk is om de camera en microfoon uit te schakelen. Ook kan de camera worden afgeschermd en is het mogelijk om een beveiligingscode in te stellen.
Facebook zegt bovendien dat het niet meekijkt of meeluistert met de gesprekken; de videogesprekken zijn daarnaast versleuteld. Ten slotte benadrukt het bedrijf dat Portal alleen wordt geactiveerd nadat de gebruiker "Hey Portal" zegt.
Nu is Facebook niet de enige die een dergelijke apparaat aanbiedt. De Portal concurreert direct met de Amazon Echo Show en naar verluidt met een product dat Google dit jaar zou willen aankondigen. En ook bij de apparaten van Amazon en Google worden kritische vragen gesteld; moet je wel willen dat een bedrijf zo in je huis aanwezig is?
Dat komt uiteindelijk aan op vertrouwen. Vertrouw je erop dat het bedrijf inderdaad alleen 'luistert' of 'meekijkt' nadat het wordt geactiveerd? En juist dat - vertrouwen - is iets dat bij het grootste sociale netwerk nogal in het geding is, de laatste tijd.