Jan-Willem van Schip teleurgesteld na zilver op het omnium tijdens de WK
NOS Wielrennen

Drie vacatures, maar geen paniek bij wielrenunie

Vijf wereldtitels, twaalf medailles. De wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn, begin dit jaar, waren de succesvolste ooit voor Nederland. Maar nauwelijks een half jaar later zijn beide bondscoaches opgestapt. Wat nu, KNWU?

Bill Huck, coach van de sprinters, vertrok in september vanwege privé-redenen. En donderdag maakte Peter Schep, coach van de duursporters, bekend per 1 januari over te stappen naar de wegploeg van Education First. En dat allemaal halverwege een olympische cyclus.

'Geen paniek'

"Het moment hebben we ook niet zelf uitgekozen. Er is geen paniek, maar we moeten wel zorgen voor opvolging", legt KNWU-directeur Thorwald Veneberg uit.

Vertrekkende baancoaches dwingen KNWU tot snel handelen

Vijf van de twaalf medailles in Apeldoorn kwamen op conto van de sprinters. "Of zij stuurloos zijn na het vertrek van Huck? Nee, zeker niet", verzekert Veneberg. "Hugo Haak neemt tijdelijk het hoofdcoachschap op zich. Hij zorgt ervoor dat de atleten iedere dag goed kunnen trainen. Richting de eerste wereldbeker in Frankrijk staat dat er goed voor."

De renners die onder Schep trainen (o.a. Kirsten Wild, Amy Pieters en Jan-Willem van Schip) en op de WK goed waren voor zeven medailles, vragen zich sinds donderdag af: hoe nu verder?

Schep had groot aandeel in succes

Wild was gehecht aan Schep. "We hadden een hele goede samenwerking", legt de drievoudig wereldkampioene van Apeldoorn uit. "Het is moeilijk in percentages uit te drukken hoe belangrijk Peter voor mij is geweest. Maar zijn aandeel is heel groot geweest. We hebben trapfrequentieprojecten gedaan, dat is een idee van Peter. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik een betere baanwielrenster ben geworden."

Ook buiten de baan was Schep belangrijk. "Op het moment dat ik wat zenuwachtig ben, weet hij de goede opmerking te maken om mij weer rustig te krijgen. Aan een paar gebaren hebben we genoeg. Anderhalf jaar voor de Spelen is wel een hele korte tijd om een nieuwe band met iemand op te bouwen."

Peter Schep

Van de drie onderdelen waarop Wild dit voorjaar goud pakte - omnium, scratch en puntenkoers - komt er slechts één (omnium) terug op de Olympische Spelen in Tokio. Wild is al enige tijd bezig om ook op het onderdeel koppelkoers, dat nieuw is op het olympische programma, succes te boeken met Amy Pieters. In Apeldoorn was er al zilver. Schep was ook in dat proces belangrijk.

"Zijn vertrek maakt het lastiger om de lijn door te trekken die we hebben ingezet. We zijn nog lang niet uitgeleerd, kunnen nog veel tips gebruiken. We moeten nog een stapje maken om voor de winst te kunnen rijden."

Enig vertrouwen heeft Wild wel in de bond. "De KNWU kiest wel iemand die ons daarbij ook kan helpen. Maar die opvolger zal nog wel gevonden moeten worden."

De vrees is dat er weer maandenlang gezocht moet worden, zoals na het vertrek van René Wolff, de Duitser die tot 2017 zeven jaar lang bondscoach van de sprinters was. Toen duurde het vijf maanden voordat er een opvolger (Huck) was. "Het moet en kan nu ook sneller. We hebben al gesprekken gepland en ook gevoerd, zowel voor de sprintkant als de duurkant. Dus dat loopt", stelt Veneberg.

Is het wellicht een optie om Wolff terug te halen? "Nee, die is inmiddels aan de slag bij Nieuw-Zeeland. Die zit daar goed. We hebben het wel onderzocht hoor, maar die zit daar goed."

Één hoofdcoach, twee jongere coaches

Hoewel Veneberg geen namen noemt van de kandidaten, schetst hij wel een nieuwe taakverdeling. "We hadden twee hoofdcoaches voor sprint en duur en een assistent sprint. Het kan zijn dat we twee wat jongere assistent-coaches hebben straks, op de duur en de sprint, en dan één hoofdcoach daarboven. Dat is een optie." Die hoofdcoach zou kunnen fungeren als belangrijk klankbord voor de coaches en bijvoorbeeld als woordvoerder op de grote toernooien.

Programma baanwielrennen 2018/2019

19-21 oktober WB Saint-Quentin-en-Yvelines (Fra)
26-28 oktober WB Milton (Can)
30 nov - 2 december WB Berlijn (Dui)
14-16 december WB Londen (GBr)
18-20 januari WB Cambridge (NZl)
25-27 januari WB Honkong (Chi)
27 feb - 3 maart 2019 WK Pruszków (Pol)

Schep is overigens niet per direct weg, ook al eindigt zijn contract op 1 januari. Hij kan de duurrenners nog bijstaan tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen en het is niet uitgesloten dat hij richting de WK in Polen, eind februari, de renners nog kan helpen. "Hij heeft de ruimte binnen zijn nieuwe ploeg, mocht het nodig zijn, om bij te springen. Daarom zijn we niet in paniek", zegt Veneberg.

Ook op de weg vacature(s)

Bovenstaande vacatures komen vrij op een moment dat er ook op de weg naar nieuwe leiding moet worden gezocht, aangezien Veneberg zelf doorschuift naar de functie van directeur. Terwijl Nederland ook daar - qua aantal medailles -zojuist de meest succesrijke wereldkampioenschappen achter de rug heeft.

"Ik heb nu het afgelopen WK in Innsbruck de mannen en de vrouwen gedaan en dat was heel intensief. Zodra je klaar was met de vrouwen, moest je door naar de mannen. Misschien is het wel idealer om daar twee coaches te hebben, zodat die sporters de aandacht krijgen die ze verdienen vlak voor zo'n toernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl