Unilever gaat niet verhuizen, blijft de dividendbelasting dan toch?

Het kabinet gaat de afschaffing van de dividendbelasting heroverwegen. Het nieuws volgt op de bekendmaking van Unilever dat de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam wordt afgeblazen. Premier Mark Rutte noemt het besluit van Unilever teleurstellend.

Of het afschaffen van de dividendbelasting nu helemaal van tafel is, is niet duidelijk. Volgens Rutte is de maatregel niet voor één bedrijf genomen. "Maar de besluiten vandaag van Unilever zijn natuurlijk wel relevant om mee te wegen en dat is aanleiding om af te spreken opnieuw te wegen."

Voor de heroverweging neemt de coalitie de komende weken de tijd. De oppositie grijpt het niet doorgaan van de verhuizing van Unilever aan om nog eens te pleiten voor het handhaven van de dividendbelasting. Volgens de oppositiepartijen heeft het kabinet nu helemaal geen argumenten meer over.

De aandeelhouders moesten er wel mee instemmen

Volgens de topman van Unilever speelt het verzet tegen het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland een rol bij het besluit om niet te verhuizen. Dat komt volgens topman Paul Polman doordat Britse beleggers nu niet zeker weten of de belasting wel wordt afgeschaft.

Polman wil graag verhuizen, maar om dat mogelijk te maken, moest driekwart van de Britse aandeelhouders instemmen met het besluit. De afgelopen weken werd duidelijk dat de kans groot was dat dit niet zou gebeuren. Unilever blijft erbij dat het een goed idee is om de dividendbelasting af te schaffen.

Dubbel hoofdkantoor en dubbel aandeel

Het plan om het Londense hoofdkantoor naar Rotterdam te verhuizen, heeft te maken met het feit dat Unilever de bedrijfscultuur wil versimpelen. Het lijkt van buiten één bedrijf, maar het zijn er eigenlijk twee: Unilever N.V., met het hoofdkantoor in Rotterdam, en Unilever Plc met het hoofdkantoor in Londen.

Er zijn dan ook twee verschillende aandelen Unilever: een Nederlands aandeel genoteerd aan de Amsterdamse beurs, en een Brits aandeel op de London Stock Exchange.

Het dubbele hoofdkantoor en het dubbele aandeel - de een in euro's en de andere in ponden - hindert Unilever. Voor belangrijke besluiten moeten twee aandeelhoudersvergaderingen worden belegd, en ook het doen van grote overnames betaald met aandelen, is gecompliceerd.

Topman Polman besloot in april 2017 dat Unilever af moet van de duale structuur. Aan het einde van dat jaar zou hij beslissen of het een Nederlands of Brits bedrijf zou worden. Vanwege de hevige brexit-discussie in het Verenigd Koninkrijk stelde hij dat besluit uit tot begin 2018.

In maart dit jaar was dan toch de kogel door de kerk: Unilever zou een Nederlands bedrijf worden met het hoofdkantoor in Rotterdam. Maar de afgelopen weken leek dat steeds minder zeker te worden. Op de Amsterdamse Zuidas en bij andere financiële centra werden de bewegingen in Londen scherp in de gaten gehouden.

Vandaag gebeurde dan wat beleggers al langer vermoedden: de hele verhuizing gaat niet door. De raad van bestuur van Unilever bezint zich nu op volgende stappen. Een mogelijkheid zou zijn dat het hoofdkantoor helemaal naar Londen wordt verplaatst. Het bedrijf beraadt zich nu op alle opties.

Reportage: Unilever blaast verhuizing af

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl