Strijders tegen seksueel oorlogsgeweld winnen Nobelprijs voor de Vrede
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Congolese arts Denis Mukwege en jezidi-activist Nadia Murad voor hun inzet in de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. De winnaars delen een bedrag van omgerekend ongeveer 860.000 euro.
Mukwege behandelt als gynaecoloog slachtoffers van seksueel geweld in Congo. Hij geldt als criticus van de Congolese regering. Murad overleefde zelf seksuele slavernij onder Islamitische Staat in Irak. Murad en Mukwege wonnen beiden eerder de Europese Sacharovprijs.
Het Nobelcomité prijst Murad (25) voor het openlijk spreken over wat ze meemaakte tijdens haar IS-gevangenschap. Murad zette zich na haar ontsnapping "met zeldzame moed" in als boegbeeld van de jezidi-vrouwen en andere religieuze minderheden.
Het comité noemt Mukwege (63) het "voornaamste, meest verenigende symbool, zowel nationaal als internationaal, van de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden". Hij behandelde duizenden patiënten die het slachtoffer werden van seksueel geweld.
De NOS interviewde Mukwege in 2005 in het Congolese ziekenhuis waar hij hersteloperaties uitvoerde bij vrouwen die verkracht waren door rebellen:
Vorig jaar ging de prijs naar de Internationale Campagne voor Afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN). De vanuit Genève opererende groep werd geëerd voor zijn inzet voor een VN-verdrag waarin het ontwikkelen en bezitten van kernwapens wordt verboden voor ondertekenaars.
Nederland stemde, als enig aanwezige NAVO-lid bij de stemronde, overigens tegen het juridisch bindende verdrag. Geen van de landen die kernwapens bezitten waren bij de vergadering aanwezig.