Mohammad Riza verloor zijn vrouw, twee zonen en een neef.
NOS Nieuws

Dodental Sulawesi stijgt naar 1571, hulpverlening komt op gang

Hulpverleners op Sulawesi hebben na de aardbeving en tsunami van vorige week 1571 doden geteld. Het einde is nog niet in zicht; er liggen nog veel doden onder de modder of het puin.

NOS-verslaggever Jeroen de Jager en correspondent Michel Maas bezochten een wijk in de stad Palu waar 1700 huizen in een kolkende moddermassa wegzakten. "Alles is door elkaar gegooid en kapot en onherkenbaar", zei Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is één groot graf want daar liggen honderden lichamen nog onder. Daar zoeken ze nu naar."

Op het hoogste punt van de wijk verschuiven hulpverleners met shovels puin, om er lichamen onder vandaan te halen. De Jager ziet een lichaam in de bak van een van de shovels liggen. Een klaarliggende zak wordt opengeritst en het lichaam wordt erin gestopt.

"Er zijn nog een paar van deze plekken, waar nog tientallen, honderden mensen bedolven zijn", zei Maas. "Dus het zal nog oplopen."

Reddingswerkers in Palu

Een studente vertelde dat ze net thuis was van de universiteit toen de aardbeving kwam. Ze probeerde naar buiten te rennen, maar de deur ging niet meer open. Uiteindelijk wist ze via het dak buiten te komen.

Twee nichtjes en haar oudere zus liggen nog onder het puin of de modder. Van een tante is alleen de bovenste helft van het lichaam teruggevonden.

Ze klaagde dat er te weinig hulpverleners zijn. Maas beaamde dat. "Maar de schade is ook zo enorm", zei hij. "Waar ze aan het graven waren, liggen het beton en muren in lagen op elkaar. Het kost gewoon heel veel moeite om dat allemaal voorzichtig weg te halen."

De voedsel- en brandstofaanvoer is intussen op gang gekomen. Gisteren is in de haven van Palu een schip met 100.000 ton hulpgoederen aangekomen. Vandaag worden er nog twee verwacht en het vliegveld gaat snel weer open voor de burgerluchtvaart. Palu is ook over de weg weer bereikbaar, zodat er ook goederen met vrachtwagens worden aangevoerd.

Maas zegt dat de rijen bij de benzinestations al een stuk korter zijn dan eerder deze week. "Er werd echt getankt, dat is een enorme vooruitgang voor de mensen hier. En er is ook weer stroom. Dus er is vooruitgang wat dat betreft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl