Carolijn Brouwer
NOS Sport

Brouwer en Van Rijsselberghe maken kans op prestigieuze zeiltitel

Zeezeilster Carolijn Brouwer en windsurfer Dorian van Rijsselberghe zijn door de internationale zeilfederatie World Sailing genomineerd voor de eretitel Wereldzeiler van het Jaar.

Brouwer kan bij de vrouwen de opvolger worden van Marit Bouwmeester, die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste zeilster. Brouwer won de prijs al eens in 1998. Een jaar later volgde Margriet Mathijsse haar op.

Bij de mannen won er nog nooit een Nederlander.

Eerste vrouw die Ocean Race won

Brouwer is genomineerd in combinatie met Marie Riou. Samen met de Française werd ze dit jaar de eerste vrouw die de Volvo Ocean Race won. Brouwer en Riou deden dat met Team Dongfeng door als eerste aan te komen in finishplaats Scheveningen.

Dongfeng en Brouwer winnen de Volvo Ocean Race

Brouwer en Riou hebben concurrentie van drie andere genomineerden: de Italiaanse Caterina Banti (wereldkampioene Nacra 17), de Amerikaanse Daniela Moroz (wereldkampioen kiteboarden) en de Australische Wendy Tuck (winnaar Clipper Round the World).

Van Rijsselberghe weer wereldkampioen

Van Rijsselberghe werd in het Deense Aarhus voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen in de RS:X-klasse. Voor de medalrace was hij al zeker van het goud, net als bij zijn twee olympische titels.

Goud Van Rijsselberghe, Badloe zorgt voor unieke een-twee

Van Rijsselberghe heeft concurrentie van vier andere genomineerden: de Fransman Charles Caudrelier (winnaar Volvo Ocean Race), de Kroaten Sime en Mihovil Fantela (wereldkampioen 49er), de Cyprioot Pavlos Kontides (wereldkampioen Laser) en de Italiaan Ruggero Tita (wereldkampioen Nacra 17).

Stemmen

Op 30 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. Het publiek kan op 15 oktober stemmen op de website van World Sailing. Dat telt voor dertig procent mee in de uitslag. De verdeling van de overige zeventig procent wordt door de nationale bonden bepaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl