Het tsunami-alarm werd ingetrokken, terwijl er daarna toch een tsunami ontstond die op Sulawesi veel slachtoffers heeft veroorzaakt. Wat ging er mis? Volgens tsunami-expert Abdul Muhari, die ook de Indonesische regering adviseert, hebben de autoriteiten de waarschuwing te snel ingetrokken.
"Dat intrekken gebeurde ook zonder de juiste wetenschappelijke redenen daarvoor. Want we zagen dat er een tsunami-indicatie was bij het getijdenstation in Mamuju. Dat is 300 kilometer naar het zuiden. Dat zou voldoende moeten zijn om aan te nemen dat we een tsunami krijgen", zegt Muhari.
Hij vertelt dat het tsunami-alarm na dertig minuten werd ingetrokken. "Maar het waarschuwingssysteem moet niet worden uitgezet totdat de autoriteiten zeker weten dat er geen tsunami is. En het duurt waarschijnlijk meer dan twee tot drie uur om dat bevestigd te krijgen", legt de expert uit.
Het gaat er niet om wie de schuld moet krijgen van de situatie, benadrukt Muhari. "Het probleem is de beperkte middelen. Die staan altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Als we spullen op locatie A hebben staan, is de tsunami op locatie B en omgekeerd."
De spullen om een tsunami te lokaliseren staan altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek.
Wel vindt hij dat de huidige wijze van waarschuwen niet werkt. "De Indonesische autoriteiten hebben de waarschuwing voor de tsunami alleen via tv verspreid. Terwijl vanwege de aardbeving waarschijnlijk iedereen al buiten was en geen tv heeft gezien. Er waren geen sirenes."
Hij hoopt dat er snel meer opties komen om mensen te waarschuwen. "We moeten een waarschuwingssysteem op localiseringsbasis overwegen dat via mobiele telefoons of andere manieren mensen in het getroffen gebied bereikt, zodat ze gewaarschuwd worden of updates krijgen over de situatie."
Muhari wil de autoriteiten helpen om een beter systeem op het zetten. Het aantal doden dat door de grote natuurramp is gevallen, maakt hem erg triest. "Ik vind het vreselijk om te moeten zeggen, maar we denken dat het dodental nog veel verder op gaat lopen."
Contact bijna onmogelijk
Het dodental van de aardbeving en daaropvolgende tsunami zou inmiddels zijn opgelopen naar 1200. De doden die al geborgen zijn komen voornamelijk uit de kuststad Palu. Er wordt gevreesd voor nog duizenden doden uit gebieden die slechter te bereiken zijn.
In die gebieden komt de hulpverlening niet of nauwelijks op gang. Wegen zijn onbegaanbaar geworden door aardverschuivingen en modderstromen. En contact is bijna onmogelijk, omdat op veel plaatsen de stroom is uitgevallen.