Vicepremier Di Maio bij zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

Italië breekt belofte aan EU en wekt onrust onder beleggers

De Italiaanse regering tart opnieuw de Europese Unie, ditmaal met de begroting. De vrees van Europa dat de eurosceptische regering financieel niet in de pas wil lopen lijkt daarmee waarheid te worden. Beleggers reageerden meteen negatief. De euro daalde in waarde en Italiaanse obligaties werden massaal gedumpt.

Eerder beloofde Rome nog dat de Italianen het begrotingstekort zouden beteugelen. Met een vlammend betoog op het balkon van Palazzo Chigi brak vicepremier Luigi di Maio die belofte.

"Het is een historische dag!", juichte de leider van de Vijfsterrenbeweging donderdagavond vanaf het balkon van de ambtswoning van premier Conte. "Vandaag hebben we Italië veranderd. Voor het eerst kiest de staat de kant van de burger." In de nieuwe "begroting van het volk" staan onder meer de voor de verkiezingen beloofde verlaging van de pensioenleeftijd en het basisinkomen. Di Maio: "Met deze plannen maken we een einde aan de armoede."

Verbroken belofte

Om de grootse plannen te betalen zal het begrotingstekort de komende drie jaar op 2,4 procent van het bruto binnenlands product uitkomen, terwijl minister van Financiën Tria aan de Europese Commissie heeft beloofd dat het tekort niet hoger zou worden dan de beloofde 2 procent.

De triomfantelijke woorden van Di Maio laten zien dat de vicepremier het conflict over de begroting achter de schermen met de partijloze Tria heeft gewonnen. Door deze stap probeert Rome uit hoe ver het kan gaan in Brussel en test het geduld van de beleggers.

Die laatste groep reageerde vandaag negatief op de plannen. Italiaanse obligaties werden massaal gedumpt toen de begrotingsplannen duidelijk werden. De rente op de staatspapieren steeg daardoor fors tot boven de 3,1 procent. Ook de beurs in Milaan ging hard onderuit. De koers kelderde daar met ruim 4 procent.

Vooral bankaandelen lopen averij op. Zelfs zozeer dat de handel in aandelen van grote banken als UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena en Mediobanca tijdelijk werd stilgelegd na zware koersverliezen. Toen de handel weer hervat werd daalden de aandelen nog verder naar verliezen oplopend tot ruim 8 procent.

Ook op andere Europese beurzen staan die onder zware druk. Daarnaast werd de euro minder waard ten opzichte van de dollar.

Niet voor, maar tegen het volk

Her en der wordt onvrede geuit over de plannen. Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement zei: "Deze begroting is niet voor het volk, maar tegen het volk." De plannen zorgen niet dat de werkgelegenheid stijgt, maar zullen problemen veroorzaken voor het spaargeld van de Italianen, aldus Tajani tegen persbureau Reuters.

Premier Rutte zei dat ook het Nederlandse kabinet kort over de ontwikkelingen in Italië heeft gesproken en hij is bezorgd. Volgens Rutte is het nu aan de Europese Commissie om te reageren, maar ook hij wees erop dat de markten al onrustig worden.

Het is niet voor het eerst dat de Italiaanse regering in aanvaring komt met de EU. In augustus dreigde Di Maio de EU-afdracht te staken in een ruzie over het opnemen van migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl