Luka Modric en Marta met hun trofee van Voetballer en Voetbalster van het Jaar 2018

Modric doorbreekt hegemonie van Messi en Ronaldo

Luka Modric is in Londen verkozen tot FIFA Voetballer van het Jaar. De Kroatische middenvelder, die ook al werd verkozen tot beste voetballer van het WK in Rusland en beste speler in alle UEFA-competities in het afgelopen seizoen, werd verkozen boven Cristiano Ronaldo en Mohamed Salah.

Voor het eerst sinds 2007 ging de eretitel niet naar Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. De laatste speler voor Messi of Ronaldo die tot 's werelds beste werd verkozen was de Braziliaan Kaká in 2007.

Voor het eerst in tien jaar geen Messi of Ronaldo, maar...Modric

De bondscoaches en aanvoerders van alle bij de FIFA aangesloten landen mochten hun stem uitbrengen. Samen met de stemmen van fans en media vormden die de uitslag. Alle prestaties tussen 3 juni 2017 en 15 juli 2018, de dag van de WK-finale, telden mee.

Van Dijk kiest Salah, Koeman voor De Bruyne

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk gaf zijn stem aan clubgenoot Salah. De Liverpool-verdediger zette Kevin De Bruyne en Kylian Mbappé op twee en drie.

Bondscoach Ronald Koeman vond Kevin De Bruyne de beste voetballer van het afgelopen jaar. Antoine Griezmann kwam bij hem op nummer twee, nog voor Modric.

Salah maakte mooiste doelpunt

Salah mocht nog wel een fraaie troostprijs in ontvangst nemen. Zijn treffer voor Liverpool in de Merseyside-derby met Everton werd geëerd met de Puskas Award voor mooiste doelpunt van het seizoen.

Ronaldo liet verstek gaan in Londen.

Courtois beste doelman

Edwin van der Sar reikte samen met Jakson Follman, als doelman van Chapecoense een van de overlevenden van de vliegramp in 2016, de prijs voor UEFA Doelman van het Jaar uit aan Thibaut Courtois.

De Belg, ook al de beste keeper van het WK, kreeg de voorkeur boven Hugo Lloris en Kasper Schmeichel.

Opmerkelijk genoeg werd Thibaut Courtois niet gekozen onder de lat van het Elftal van het Jaar. Die eer viel te beurt aan David De Gea.

Didier Deschamps werd gekozen tot beste coach. De Fransman, die dit jaar in de voetsporen trad van Mario Zagallo en Franz Beckenbauer als wereldkampioen als speler én trainer, kreeg de prijs overhandigd door landgenoot Arsène Wenger.

Zinedine Zidane (voor de derde keer op rij winnaar van de Champions League met Real Madrid) en Zlatko Dalic (WK-finalist met Kroatië) waren de andere genomineerden.

Coach van het Jaar in het vrouwenvoetbal werd Reynald Pedros, coach van Shanice van de Sanden bij Champions League-winnaar Olympique Lyonnais.

De oud-international van Frankrijk hield de Japanse bondscoach Asako Takakura en Oranje-bondscoach Sarina Wiegman achter zich. Vorig jaar ging de prijs nog naar Wiegman.

Vijfde keer voor Marta

De Braziliaanse Marta Vieira da Silva (voetbalnaam 'Marta') werd voor de zesde keer in haar loopbaan verkozen tot Voetbalster van het Jaar.

Vorig jaar ging die titel nog naar Lieke Martens, maar zij zat dit keer niet bij de beste drie.

Fair Play Award voor oud-VVV'er Thy

En dan was er nog een bijzonder moment voor oud-eredivisionist Lennart Thy.

Donoractie VVV'er Thy beloond met FIFA Fair Play Award

De Duitse spits, die VVV-Venlo deze zomer verruilde voor het Turkse BB Erzurumspor, maakte afgelopen seizoen grote indruk door het duel met PSV af te zeggen om bloed te doneren voor stamceldonatie aan een leukemie-patiënt.

De actie van Thy werd beloond met de FIFA Fair Play Award.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl