In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Duizenden nieuwe stamceldonoren na actie VVV-speler

Twee bijzondere verhalen over stamceldonatie hebben de afgelopen weken geleid tot bijna twintigduizend aanmeldingen van mogelijke donoren. Dat heeft Matchis, de organisatie die zich bezighoudt met stamceldonatie, bekendgemaakt.

Stamceldonatie kwam de afgelopen weken meerdere keren in het nieuws. VVV-voetballer Lennart Thy liet een wedstrijd schieten om bloed te doneren. En de 23-jarige leukemiepatiënt Oscar Westbroek kon geen geschikte stamceldonor vinden en overleed vorige week.

Inspirerend

Oscar en zijn familie probeerden lange tijd stamceldonoren te werven in de hoop dat er een goede donor voor hem bij zou zitten. Omdat zijn vader Indisch is en zijn moeder Nederlands, bleek die zoektocht erg moeilijk.

Sinds het verhaal van Oscar geregeld in de media kwam, ziet Matchis het aantal aanmeldingen flink stijgen. Het gaat naar schatting om zo'n 12.000 mensen die zich door het verhaal van Oscar lieten inspireren.

Dit weekend kwamen daar dankzij voetballer Lennart Thy nog eens een kleine zesduizend bij, meldt 1Limburg. Tijdens de wedstrijd van VVV tegen PSV was er massaal applaus te horen voor de actie van Thy. Bij Matchis kwamen er nog tijdens de wedstrijd telefoontjes binnen van potentiële donoren.

Onbekend

"We zijn heel blij met alle aanmeldingen", zegt Bert Elbertse van Matchis. Al heeft hij ook gemengde gevoelens omdat een van de verhalen geen goede afloop had. De aandacht voor beide zaken heeft wel gezorgd voor meer bekendheid van stamceldonatie. "Veel mensen zeggen bij hun aanmelding: waarom wist ik dit niet?"

Alle mensen die zich nu hebben aangemeld, krijgen de komende tijd een registratiesetje thuisgestuurd met daarin een wattenstaafje om wangslijmvlies af te nemen. Zodra dat is teruggestuurd en onderzocht door het lab, staat iemand ook daadwerkelijk geregistreerd als stamceldonor.

Advertentie via Ster.nl