NOS NieuwsAangepast

RIVM: vaccin tegen baarmoederhalskanker is veilig

Er is geen verband tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes. Het vaccin is dus veilig, stelt het RIVM na onderzoek. De resultaten komen overeen met die van eerdere internationale onderzoeken.

Vorig jaar liet nog niet de helft van de meisjes van 12 en 13 jaar die een oproep kregen voor het vaccinatieprogramma tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, zich inenten. Met 46 procent lag de vaccinatiegraad een stuk lager dan bij de meeste andere ziektes.

De belangrijkste reden die werd gegeven om niet op te komen dagen, was de angst voor bijwerkingen. Daarover doen veel verhalen de ronde. Bij het bijwerkingencentrum Lareb kwamen de afgelopen jaren honderden meldingen binnen over aanhoudende ernstige vermoeidheid en hoofdpijn.

In deze video wordt uitgelegd welke feiten over het HPV-vaccin bekend zijn:

Waarom ent meer dan de helft van de meisjes zich niet in tegen HPV?

Het RIVM bekeek of langdurige klachten vaker voorkomen bij meisjes die waren ingeënt. Voor de introductie van het HPV-vaccin kampte zo'n een op de vijf meisjes van 12 of 13 met ernstige vermoeidheidsklachten. Bij de helft van hen hielden de klachten langer dan drie maanden aan.

Voor het onderzoek werden bijna 70.000 meisjes geselecteerd uit een huisartsensysteem van het Erasmus MC in Rotterdam. Uit de gegevens bleek dat langdurige vermoeidheid voor de invoering van het HPV-vaccin even vaak voorkwam als daarna. De klachten staan dus los van het inenten, concludeert het RIVM.

Daarnaast werden de medische gegevens van 49 meisjes die langer dan zes maanden klachten hadden, gekoppeld aan gegevens over de vaccinatie. Hieruit bleek dat de 37 meisjes die een inenting kregen in het jaar daarna niet vaker een huisarts bezochten.

Onnodige doden

Het RIVM noemde het in juni dramatisch dat veel kinderen niet reageren op de oproep voor een HPV-vaccinatie. De lage dekkingsgraad kan op de lange termijn leiden tot tientallen extra doden, stelde het instituut. Ook toen benadrukte het RIVM dat onderzoek heeft uitgewezen dat het middel veilig is.

Overigens is de dekkingsgraad niet altijd zo laag geweest. Vlak na de invoering van het programma, ongeveer tien jaar geleden, gaf ongeveer de helft van de meisjes gehoor aan de oproep. In de jaren daarna groeide het percentage deelnemers tot 61 procent.

Een kleine, maar groeiende groep mensen in binnen- en buitenland meent dat vaccinaties schadelijker zijn voor kinderen dan de ziektes waartegen ze beschermen. Hier neemt NPO Focus de meest genoemde bezwaren tegen vaccinatie onder de loep in deze special.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl