Rutte gaf oppositie geen ruimte bij Algemene Beschouwingen
Het grote onderwerp van de Algemene Politieke Beschouwingen was de afschaffing van de dividendbelasting. De voltallige oppositie wil dat het plan van tafel gaat. De oppositiepartijen vinden het - kort samengevat - een schande dat het kabinet multinationals tegemoetkomt en te weinig doet voor werknemers in de publieke sector. Er zijn ook partijen die er minder moeite mee hebben, maar die vallen dan weer over het geringe animo bij de kiezers.
Premier Rutte vatte de koe op de tweede dag van het debat over de Prinsjesdagstukken meteen bij de horens. Hij grapte dat het onderwerp tot nu toe een beetje onderbelicht is gebleven. En gaf vervolgens geen haarbreed toe aan alle kritiek. Hij bleef erbij dat het een risico is om de dividendbelasting in stand te houden. Bedrijven zouden Nederland kunnen gaan mijden, met gevolgen voor de werkgelegenheid.
De gehele oppositie vroeg aan het kabinet om alternatieven te onderzoeken voor het dividendplan, die ook goed zijn voor het vestigingsklimaat. Ook de SGP, die eigenlijk niet tegen het afschaffen van de dividendbelasting is, steunt deze motie. Partijleider Van der Staaij zei in het debat nogmaals dat het kabinetsplan zo weinig draagvlak heeft, dat er misschien toch een andere oplossing moet komen.
Onder meer de PvdA vroeg zich af waar de uitgestoken hand van het kabinet was gebleven. In het debat over de regeringsverklaring zei de premier vorig jaar dat hij ondanks de (krappe) meerderheid van de coalitie in de Tweede Kamer steeds op zoek zou gaan naar breed draagvlak in de politiek en de samenleving.
Dienblad met champagne
"Waar is nu die uitgestoken hand waar het kabinet het steeds over heeft?", vroeg PvdA-leider Asscher zich af. "Die is blijkbaar in de zakken van gewone Nederlanders verdwenen en nu te vinden onder het dienblad met champagne op de Zuidas."
Rutte bleef onverstoorbaar herhalen dat de maatregel een goed idee is en deel uitmaakt van een mix van maatregelen waaronder ook extra geld voor de mensen in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Hij kreeg het geen moment echt moeilijk.
Geen zwaardere straffen in achterstandswijken
Behalve over de dividendbelasting ging het debat onder meer over het plan van VVD-fractieleider Dijkhoff om misdaden in probleemwijken zwaarder te bestraffen dan in andere wijken. Hij werd daar woensdag hard op aangevallen, ook door de coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie. Buma herhaalde vandaag dat het niet kan dat criminaliteit in Amstelveen minder zwaar wordt bestraft dan die in Amsterdam-West, "alleen omdat Amstelveen geen probleemwijk is".
Rutte zei niets in het idee van zijn partijgenoot te zien. Het kabinet zal niet met voorstellen komen om op dit punt het strafrecht te veranderen, zei hij. Hij wil wel kijken of er andere manieren zijn om de leefbaarheid in probleemwijken te verbeteren.
Het viel op dat de toon van het debat veel milder was dan afgelopen woensdag. Toen voegden Kamerleden elkaar toe dat ze moesten oprotten uit Nederland en werd het privéleven van D66-leider Pechtold erbij gesleept. Kamervoorzitter Arib zei aan het begin van het debat dat ze e-mails en brieven had gekregen van mensen die zich hadden geërgerd aan het taalgebruik en de manier waarop Kamerleden met elkaar omgingen. Ze deed - met succes - een oproep om het vandaag rustiger te houden. Al ging het bijna mis toen GroenLinks-leider Klaver Rutte vergeleek met een drammende kleuter.
Voor wie het debat heeft gemist heeft of fragmenten wil terugkijken staan hier de samenvattingen op een rij: